Posted on Leave a comment

Nederlandse ict-overnamemarkt houdt stand | Computable.nl




Ondanks het negatieve macro-economisch sentiment dat heerst, hield de ict-overnamemarkt zich de eerste helft van 2023 in Nederland kranig staande. Goed, het aantal offers kroop terug, maar die tendens is al zichtbaar sinds het derde kwartaal van 2022. Er werden echter nog genoeg transacties gesloten, onder andere in de software-, digital marketing- en (managed) services-segmenten. Dat blijkt uit een inventarisatie van geregistreerde offers van financieel adviesbureau CFI en Computable.

In het eerste kwartaal van 2023 gaat het om 105 geregistreerde deals, in het tweede kwartaal betreft het 97 deals. Ter vergelijking: zowel na het eerste als het tweede kwartaal van 2022 stond de teller op 151 transacties. Qua dynamiek liggen de eerste twee kwartalen van dit jaar meer in het verlengde van de derde (108 offers) en vierde (111 offers) driemaandsperiode van 2022.

In de ict-markt is al enige kwartalen een stabiele lijn zichtbaar. Natuurlijk, ook hier zijn de gevolgen voelbaar van een instabiele wereldeconomie, de inflatie, de oorlog in de Oekraïne en andere militaire conflicten, de geopolitieke spanningen en de klimaatcrisis. Maar de ict-markt draait nog steeds goed met gezonde rendementen. ‘Je ziet het ook aan het aantal exits van investeerders. In het tweede kwartaal van 2023 is eighteen procent van de transacties een personal fairness/enterprise capital-exit. Investeerders stappen niet uit wanneer dat niet aantrekkelijk is. Dat geldt ook voor de nieuwe aandeelhouders die instappen’, zegt Randy de Visser, vicepresident in het ict-team van CFI.

Add-ons

De Visser constateert nog steeds de voortdurende dynamiek in de ict-sector in relatie tot de add-on acquisities: vervolgovernames om een tech-platform verder uit bouwen. ‘Die development zag je ook al in het eerste kwartaal en zet zich voort. Bovendien is duidelijk te zien dat personal equity-investeerders kritischer zijn geworden bij het instappen van nieuwe bedrijven. Zij richten zich steeds meer op de winstgevendheid van het doelwit en de financierbaarheid van een transactie.’

Dat de Nederlandse ict-markt een ‘voedselrijke’ vijver is om uit te vissen, blijkt verder uit de aanhoudende internationale interesse, vertelt collega Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en companion bij CFI. ‘Wat een rol speelt in dit verband, is de hoge mate van volwassenheid van de markt in Nederland: de cloudvoorzieningen zijn uitstekend, het aanbod van technologie is van hoge kwaliteit, en mensen zetten het daadwerkelijk actief in .’

Voorbeelden

Een voorbeeld is de overname van Netrom Software program door het Amerikaanse Investcorp Expertise Companions. Netrom ontwikkelt al zo’n twintig jaar software program; bij het Utrechtse bedrijf met een nearshore-locatie in Roemenië werken zo’n vijfhonderd man. Het bedrijf wil onder Amerikaanse paraplu zijn vleugels internationaal uitslaan.

Ook een ander investeringshuis uit de VS, Thoma Bravo, pakte zo’n Nederlands pareltje op: Logex, gevestigd in Amsterdam, is een softwareonderneming die gegevens omzet in verbeterde zorg. Meer dan negentig procent van de Nederlandse ziekenhuizen is klant. Het bedrijf claimt Europees leider te zijn in ‘healthcare analytics’.

En wat te denken van Wics Options, een leverancier van een warehouse managementsysteem (WMS), dat werd overgenomen door de Britse investeerder Haven Ventures . Andere investeerders uit het Verenigd Koninkrijk toonden ook interesse, zoals Bridgepoint Improvement Capital, dat Dataexpert (een bedrijf voor cybersecurity-analyses) overnam van de Interstellar Group, en Klar Companions dat financiële steun verleent aan de zakelijke ict-provider Hallo uit Alkmaar om diens voortgezette expansie te ondersteunen. Dit markeert de eerste keer dat het Londense personal equity-bedrijf zijn intrede doet op de Nederlandse markt.

België

Bij circa een kwart van de in totaal 202 geregistreerde offers is direct een buitenlandse koper betrokken. De VS is koploper met tien offers, op de voet gevolgd door België. In de loop der jaren zijn er steeds meer Belgische it-ondernemingen die hun horizon hebben verbreed naar de Nederlandse markt. Cegeka ging hierin voorop, en dit voorbeeld wordt nu gevolgd door bedrijven zoals branchegenoot ESC Cegeka. Dat winkelde de afgelopen maanden over de grens met de aankopen Qexpertise (Microsoft- en Actual-huis) in februari en start juni Advisie (Actual-partner van het eerste uur).

Een ander opvallend geval betreft de Trustteam Group die in juni de Nederlandse onderneming Stepco overnam. Hierdoor versterkt de it-dienstverlener uit Kortrijk zich met een managed service supplier voor kleine en middelgrote bedrijven in Zuid-Nederland. Deze overname stelt Trustteam tevens in staat om zijn klanten in het grensgebied van Noord-Brabant en Limburg beter van dienst te zijn.

Nederlandse investeerders

Ook bekende Nederlandse investeringsmaatschappijen, zoals Predominant Capital, Strikwerda Investments, Newion, Nedvest, Vortex Capital, Pleasure Capital, Waterland, Avedon Capital, Egeria en Capital A, lieten zich weer gelden in de eerste twee kwartalen van dit jaar. ‘En ook een partij als Mentha Capital. Die was eerst sector-agnostisch maar is steeds meer de ict-kant opgegaan’, merkt De Visser op.

Hij wijst op Aiden, de SAP-dienstverlener die in 2021 ontstond uit de fusie van vijf companions: Serac, Meridian IT, Xperi, Asecom en Insynq, met Mentha Capital als financiële steunpilaar. Daarna volgde de acquisities van ITvisors en de Belgische SAP-bedrijven Nessi en Vigor. Die laatste twee offers vonden in het eerste halfjaar van dit jaar plaats. Web als in Nederland wil Aiden met hulp van Mentha Capital de SAP-specialist voor het middenbedrijf worden. Om daarna middels overnames door te stoten naar andere West-Europese markten, waaronder Duitsland.

Ook doken er voor de ict-sector relatief onbekende investeringsmaatschappijen op, zoals de Nederlandse Fields Group. Die kocht de Duitse systeemintegrator Amasol; CFI begeleidde deze deal. Fields is een investeerder die richt op middelgrote ondernemingen met groeipotentie in de Benelux- en DACH-regio. Eerder al participeerde het fonds op ict-vlak in Archive-IT (archiverings-software) dat daarna Van Dinther (enterprise-content-management-oplossingen voor woningcorporaties) kocht.

It-dienstverlening

“Een van de laatste, zelfstandige Nederlandse it-concerns verdwijnt”

Sowieso waren it-dienstverleners de afgelopen maanden in trek. In het eerste kwartaal liep met title de aankondiging van het Franse Sopra Steria, dat Ordina wil overnemen, in het oog. Als de Ordina-transactie eind van dit jaar helemaal is afgehandeld, verdwijnt een van de laatste, zelfstandige Nederlandse it-concerns.

Opvallend waren verder de offers rond Avedon Capital (kocht Detron en Zetacom), Incentro (lijfde B-Synergy in), Arcus IT Companies (haalde Innotius en Infradax binnen), Ilionx (verwierf Inergy Analytical Options) en Techone (nam Felloo en ThreadStone Cyber Securit over). ‘De vraag naar it-diensten blijft onverminderd groot. Je ziet dat bedrijven willen schalen, zowel qua omvang als met hun portfolio. Dat zorgt voor consolidatie’, aldus Schuitevoerder.

Software program en digitale advertising and marketing

Ook bedrijfssoftware-aanbieders waren in de eerste zes maanden gewild. Of om er in te stappen, zoals Capital A bij AB Software program & Consultancy deed, een firma uit Paterswolde die zich bezig houdt met enterprise useful resource planning (erp)-implementatie en softwareontwikkeling voor de maakindustrie. Of om een platform met add-ons te versterken.

‘Normal suspects’ als Predominant Capital, TSS en Visma komen various malen voor in het overzicht, maar ook onder veel meer corporatie-automatiseerder Aareon (liet zijn oog vallen op Embrace, een leverancier van software program voor digitale communicatie en woonruimteverdeling), hotelsoftwareleverancier Mews (nam sectorgenoot Mingus Software program uit Canada over), bouwautomatiseerder Treeop (hengelde Technosoft binnen, een verkoper van rekensoftware voor constructeurs) en energiedienstverlener Vinci (kocht voor zijn it-onderdeel Axians de Kenmerc Groep, een aanbieder van software program voor personeelszaken en salarisverwerking).  

Een speelveld waar al enige tijd een consolidatieslag plaatsvindt is dat rond digitale advertising and marketing. In de eerste twee kwartalen van 2023 kwamen de nodige transacties in deze sector voorbij. Met ook weer bekende spelers als Dept en Comfortable Horizon. Dept (het vroegere TamTam) blijft internationaal maar groeien door overnames, ondersteund door investeringsmaatschappij The Carlyle Group. Het nam in februari Tekno Level Multimedia uit India over, een Adobe-specialist.

De digitale-marketinggroep Comfortable Horizon uit Eindhoven is vooralsnog lokaal gericht en breidde uit met CF Report (een reportingspecialist) en Get Hooked (digitaal agentschap; deze deal is van start juli, derde kwartaal). Inmiddels telt het bedrijf ruim zeshonderd medewerkers. In zijn overnamestrategie wordt Comfortable Horizon ondersteund door investeerder MG Companions.


Januari – Maart 2023

Nog een paar opvallende offers uit het eerste kwartaal van 2023:

KPN kocht voor zijn zorg-tak it-dienstverlener en consultancybedrijf Itzos uit Vianen in, gespecialiseerd in datamanagement en integratie.

De SDB Groep nam de failliete boedel van Asterisque over. De leverancier van een elektronisch patiëntendossier voor de revalidatiezorg ging in oktober 2022 ten onder. Formeel rondde de curator in start 2023 de overeenkomst met SDB af.

CTG (Shut The Hole) Round, bestaande uit CTG Round België en CTG Round Nederland, sloot zich aan bij de Round IT Group, specialist in refurbishing van ict-apparatuur.

Planon, waarin Schneider Electrical een minderheidsbelang heeft, deed twee overnames.  De leverancier van software program voor vastgoed- en facility administration uit Nijmegen kocht een Franse (Ubigreen) en een Duitse (Management.IT Unternehmensberatung) branchegenoot.

Verzekeraar ASR nam een minderheidsbelang in Fixxer, een nieuwe vennootschap opgezet in samenwerking met Belfius Insurance coverage. Het Belgische Fixxer richt zich op het beheer en de verdere ontwikkeling van een digitaal dienstenplatform voor schadeklanten.


April – Juni 2023

Nog een paar opvallende deals uit het tweede kwartaal van 2023:

Het Duitse it-huis Bechtle voegde werkplek- en datacenterspecialist Fondo uit Woerden toe aan zijn  dochterautomatiseerder PQR.

Predominant Capital voegt de zorgautomatiseerdere SDB Groep en Avinty samen. Laatstgenoemde is in 2018 ontstaan uit de fusie van Impulse Data Methods, Nedercare en VIR.

De Barendrechtse softwaregroep Blinqx (voorheen Dias Software program) liet van zich horen met maar liefst vier overnames: BaseNet (software program voor de advocatuur), Sooner Ahead (administratiesoftware aan financieel adviseurs), de Nationale Hypotheekbond (rekentools voor consumenten en hypotheekadviseurs) en Dutch Media Lab (een online-mediabureau voor financieel dienstverleners).

Het Italiaanse Microtest nam chiptester RoodMicrotec uit Deventer over. Doel van het samengaan is om een sterke Europese speler te worden in de snelgroeiende halfgeleidermarkt

Nomios kreeg zijn derde eigenaar: het Franse Keensight Capital. De it- en netwerkbeveiliger (voorheen Infradata) uit Zoeterwoude was eerder in de investeerdershanden van IK Companions en Waterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *