
Nederlandse onderzoekers hebben in Zuidoost-Kenia een koraalrif aangelegd met onder meer voorgekweekt koraal. En dat mission blijkt een succes. Op de zeebodem zijn inmiddels meer vissen en meer nieuw koraal aanwezig.
De onderzoekers van Wageningen College & Analysis (WUR) hebben het nieuwe koraalrif vergeleken met kale oppervlaktes op de zeebodem waar de kunstriffen niet zijn geplaatst. Op de oppervlaktes waar de kunstriffen zijn geplaatst, groeide na twee jaar weer koraal. Ook zijn er meer verschillende soorten dieren en planten gezien.
“Dit is al een hele mooie ontwikkeling”, zegt Ronald Osinga, universitair docent mariene dierecologie in Wageningen en vanuit Nederland betrokken bij het mission. “We zijn heel benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt.”

Voorgekweekt koraal ophangen in koraalbomen
Voor het aanleggen van het nieuwe koraalrif hebben de wetenschappers kleine stukken voorgekweekt koraal opgehangen in bestaande koraalbomen op de zeebodem.
De voorgekweekte koralen werden ook vastgemaakt aan andere voorwerpen als metalen kooien, die daarna door duikers op de zeebodem zijn geplaatst. Op deze manier kunnen kale zand- en puinvlakten weer worden omgetoverd tot levende koraalriffen.
Voor dit mission hebben de wetenschappers lokale vissers en bewoners van nabijgelegen Zuidoost-Keniaanse dorpen betrokken. Zij hebben duiktraining gekregen. Ook leerden ze koraalriffen bouwen en de visstanden beheren.
We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je suggestions achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.