Nieuw computer-programma maakt levensechte nep-video'sDe video hierboven is hartstikke echt: gefilmd door cameraman Jan en gemonteerd door onze redacteur Tom. Maar tegenwoordig kunnen computer systems ook video’s maken die zo echt lijken. En die video’s worden binnenkort nog beter.

Er komt namelijk een programma aan dat zelf realistische video’s kan maken. Sora heet het. Er is dus geen digital camera nodig. Je hoeft alleen maar in te voeren wat je wil zien.

Hier zie je daar een voorbeeld van:

Sora is een AI-programma. Kustmatige intelligentie dus. Het programma is getraind, wat betekent dat-ie heel veel andere video’s heeft geanalyseerd. Daardoor weet Sora hoe het zelf beelden moet maken.

Tot nu toe zijn er alleen maar reclame-video’s van Sora gedeeld. Het programma is nog niet te gebruiken. Toch zijn deskundigen onder de indruk.

Maar dit soort AI-video’s kunnen ook gevaarlijk zijn. Het wordt namelijk steeds lastiger om te zien wat nou echt, en wat nep is.

Daar zouden mensen misbruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld door nepnieuws te verspreiden. De makers van Sora zeggen dat ze nu druk bezig zijn om het programma zo veilig mogelijk te maken.

Pas als ze daar klaar mee zijn, kunnen andere mensen het gaan gebruiken.

Scroll to Top