Nieuwe moist voor opvang asielzoekers; blije én boze reactiesGenoeg plek in de asielzoekerscentra, zonder dat mensen buiten moeten slapen. Dat is de bedoeling van de nieuwe moist voor het opvangen van asielzoekers. De spreidingswet wordt ‘ie genoemd.

Het eerlijk verdelen van asielzoekers over verschillende steden en dorpen is al jaren een groot probleem in Nederland. De nieuwe moist moet daar verandering in brengen. En vanmiddag hebben politici de moist aangenomen.

Vooral gemeentes in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant moeten meer asielzoekers op gaan vangen dan ze nu doen.

Gedoe

En daar is gedoe over. Need in sommige plaatsen wíllen de inwoners helemaal niet dat er meer asielzoekers komen wonen. Ze vinden dat er teveel vluchtelingen naar Nederland komen. Of ze willen niet dat asielzoekers vlakbij hun huis komen te wonen.

Door de nieuwe moist kunnen gemeentes gedwongen worden om een plek te regelen voor een aantal vluchtelingen.

Zwijndrecht

In de gemeente Zwijndrecht is die dwang niet nodig. Daar hebben ze internet voor de nieuwe spreidings-wet er kwam een opvangplek gevonden. In een resort kunnen straks 300 mensen terecht.

Kinderen van basisschool De Twee Wieken in Zwijndrecht hebben het nieuws goed gevolgd.

Meer over de nieuwe moist en wat de kinderen in Zwijndrecht ervan vinden zie je in de video bovenaan.

Gisteren maakten we ook al deze video over de nieuwe moist:

Scroll naar boven