Nieuwswekker: Beer hire door stad + Poetin wintGoedemorgen! Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… een maandag! Het weekend is weer voorbij, dus tijd voor een nieuwe schoolweek en natuurlijk ook een nieuwe Nieuwswekker.

Het weer

De dag begint op veel plaatsen bewolkt en op veel plekken ook met wat regen. Later laat de zon zich steeds meer zien. Het wordt 12 tot 15 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

– In Rusland is president Poetin opnieuw gekozen bij de verkiezingen. Het waren geen vrije verkiezingen, van tevoren was het al zeker dat hij zou winnen. Daardoor is de man van 71 jaar de komende zes jaar weer de president van Rusland. Gisteren waren er protesten tegen hem in Rusland. Poetin zei daarover dat hij daar niets van aan gaat trekken.

– In Slowakije heeft een bruine beer vijf mensen aangevallen. De wilde beer rende dwars door een stad en viel toen twee mannen, twee vrouwen en een form van 10 jaar aan. Ze werden gebeten en hebben schrammen. De politie heeft de beer terug het bos in gejaagd.

– Een vrouw van 70 jaar heeft in Nijmegen een halve marathon gerend, en daarmee een wereldrecord gehaald! Over die 21 kilometer hardlopen deed ze 1 uur, 37 minuten en 54 seconden. Niet eerder deed iemand van boven de 70 jaar zo snel. De vrouw heet Jeannine en vertelt dat ze bij de begin vooraan begon. Ze zegt “dat mensen haar wel een beetje raar aankeken, en dat ze dachten ‘Wat doet dat oude wijf hier?’. Toen heeft ze uitgelegd dat ze voor een document ging en dat ze aan de zijkant zou lopen.

En haar geheim? Ze drinkt “alleen koffie en bietensap, en stopt geen andere troep in haar lichaam”. Ze gaat nu op vakantie en wil de komende weken haar hardloopschoenen niet meer aan.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Op station Rotterdam Centraal gaat een proef van begin met duurzame statiegeldbekers. Treinbedrijf NS wil iets doen aan de duizenden wegwerpbekers die ieder dag in de prullenbak gooien op het treinstation. De bekers kunnen worden ingeleverd bij een automaat. Mensen krijgen dan een bonnetje terug met een QR-code. Als ze die scannen, wordt een euro teruggestort.

– Vandaag beantwoorden we de vraag van Jensie. Die wil graag weten of het gezond is om je kauwgom door te slikken. Het antwoord hoor je hier, en wij zijn benieuwd of jij dat weleens doet.

Je kunt hier stemmen:

– Het is vijf jaar geleden dat een man een aanslag pleegde in een tram in Utrecht. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. De dader werd meteen opgepakt. Hij zit de relaxation van zijn leven in de gevangenis. Om stil te staan bij de slachtoffers van toen is er vandaag een herdenking in Utrecht met een minuut stilte.

We maakten eerder deze video over de aanslag:

En dan nog even dit…

Heb jij ons interview met zangeres Roxy Dekker al gezien? Ze vertelt alles over Anne-Fleur, zenuwen voor optredens en haar nieuwe nummer ‘Sugardaddy’.

Scroll naar boven