Nieuwswekker: Duurste schilderij geveild + OfferfeestGoedemorgen! De schoolweek zit bijna weer op de helft. Leuk dat je op deze woensdag de Nieuwswekker leest. We beginnen zoals altijd met…

Het weer

De dag begint met veel wolken en wat regen. In de middag is het op de meeste plekken droog en wordt het ongeveer 23 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

– Frietbakkers Franky en Coen zijn gewond geraakt in Oekraïne. De Brabanders waren aan het eten in een restaurant in de stad Kramatorsk, toen er een raket op het gebouw terechtkwam.

Ze hebben wat schaafwonden, maar verder gaat het goed met ze. De twee frietbakkers zijn in Oekraïne om free of charge eten uit te delen aan de mensen daar. Eerder maakten we over hen deze video:

– Breakdancer India Sardjoe magazine meedoen aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs. Het is voor het eerst dat breakdancen een onderdeel wordt van de Spelen.

Volgens kenners maakt Nederland veel kans op medailles, omdat Nederlandse breakdancers heel erg goed zijn. Zo wist Sardjoe vorig jaar al het WK breakdancen te winnen.

– In Londen is een schilderij geveild voor wel 86 miljoen euro. Daarmee is het het duurste kunstwerk dat ooit op een Europese veiling is verkocht. Het gaat om de Dame met Waaier, van schilder Gustav Klimt.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Je kent het paas- en kerstontbijt huge wel. Op een aantal scholen in Amsterdam hebben ze nog een ander schoolontbijt: namelijk het Ketikoti-ontbijt. Kinderen staan dan samen stil bij de betekenis van Ketikoti. Op zaterdag 1 juli is het Ketikoti. Op die dag wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij afschafte. Je ziet het vanavond in het Jeugdjournaal.

Sommige kinderen vinden dat Ketikoti officieel een vrije dag moet worden. Daar maakten we eerder deze video over:

– Eid Moebarak! Oftewel: een gezegend Offerfeest. Moslims in Nederland vieren de komende dagen het Offerfeest. Dat is een belangrijk feest in het islamitische geloof. Moslims herdenken een verhaal dat in de Koran staat, het heilige boek. In dat verhaal wordt een schaap geslacht. Daarom wordt tijdens het Offerfeest vaak schaap of lam gegeten.

– Vanaf vandaag zijn alle mensen in Zuid-Korea 1 of soms wel 2 jaar jonger geworden. Dat komt omdat ze vanaf nu een andere manier gebruiken om leeftijden te berekenen.

Stelling

Lijkt jou dat wat, om ineens een stukje jonger te zijn? Reageer hieronder op de stelling.

En dan nog even dit…

De 13-jarige skateboarder Arisa uit Australië heeft geschiedenis geschreven. Ze deed een truc die geen enkele vrouw ooit eerder deed.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven