Nieuwswekker: Het kabinet is gevallen + Jutta Leerdam krijgt beeldGoedemorgen! De schoolweek zit er weer op, dus het is tijd voor weekend. Of misschien is dit wel je eerste dag van de vakantie. Hoe dan ook, er staat weer een verse Nieuwswekker voor je klaar.

Het weer

Smeer je maar goed in, need het wordt heel zonnig en heat: op sommige plekken wel 33 graden. Later op de dag kan er hier en daar wat bewolking en een (onweers)bui komen.

Dit heb je misschien gemist:

– Het kabinet is gevallen. Dat betekent dat Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen, omdat samenwerken niet meer lukt. Ze denken allemaal te verschillend over hoe Nederland moet omgaan met asielzoekers.

Binnenkort komen er dus nieuwe verkiezingen. Dan wordt er een nieuw kabinet gekozen, en misschien ook wel een nieuwe minister-president.

– Gisteren was het wereldwijd de warmste dag die ooit is gemeten. De gemiddelde temperatuur op aarde was 17,23 graden. Op veel plekken zijn er nu hittegolven, zoals in Amerika, China en Mexico. En ook door klimaatverandering is het overal hotter.

– Schaatsster Jutta Leerdam heeft een wassen beeld gekregen in Madame Tussauds in Amsterdam. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke sporter die een beeld krijgt in het museum. Andere sporters die in het museum staan zijn onder andere Virgil van Dijk, Sven Kramer en Rico Verhoeven.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Voor kinderen in de regio Midden is de zomervakantie begonnen: het second om leuke dingen te doen. Maar veel gezinnen hebben niet genoeg geld voor iets leuks als een uitje of een ijsje. Om die gezinnen te helpen, worden op sommige plekken zomerpakketten uitgedeeld. Zodat ook kinderen met wat minder geld een mooie zomervakantie hebben.

– Het voelt voor sommige mensen als lang geleden: het corona-virus. Een virus waar je goed ziek van kan worden, maar wat ook snel weer over gaat. Bij de meeste mensen dan: need sommige mensen hebben er nog steeds veel final van. Lengthy covid, noem je dat.

De meeste mensen met lengthy covid zijn volwassen. Zoals de moeder van Luuk. In hun gezin is daardoor veel veranderd. Dat zie je vanavond in het Jeugdjournaal.

En dan nog even dit…

Heb jij wel eens een goudvis zien gamen? Tortellini, de goudvis van de Amerikaanse streamer PointCrow heeft een speciaal aquarium waarmee dat kan. En niet zo’n beetje ook: ze wist een van de sterkste game-schurken ooit te verslaan.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven