Nieuwswekker: Mummie gevonden + Gamen met beperkingGoedemorgen! Zin in een nieuwe schooldag? In deze Nieuwswekker lees je over het nieuws van afgelopen nacht en wat er vandaag gaat gebeuren.

Het weer

Het wordt bijna saai! Het blijft zonnig en heat, zo tussen de 24 en 28 graden. Er staat wel wat wind. Op de Waddeneilanden is het ietsje koeler.

Dit heb je misschien gemist:

– Het Nederlands elftal speelde gisteravond de halve finale van de Nations League (een Europees voetbaltoernooi). Ze stonden tegenover Kroatië, en wisten die ploeg niet te verslaan. Na verlenging werd het 2-4 voor de Kroaten. Nederland staat dus niet in de finale van de Nations League.

Vanavond is de andere halve finale tussen Spanje en Italië. De verliezer van dat duel speelt zondag tegen Nederland om de derde plek.

Bekijk de samenvatting van Nederland-Kroatië hier:

– In het Zuid-Amerikaanse land Peru is een mummie gevonden. De mummie is wel 3000 jaar oud en is opgegraven bij een tempel. Archeologen denken dat de mummie als provide is achtergelaten. Er zijn ook andere voorwerpen opgegraven die samen met het lichaam waren begraven. Zoals maïs en zaden.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Gamebedrijven zijn steeds vaker bezig met controllers en video games maken waar kinderen die bijvoorbeeld een spierziekte hebben of slecht kunnen zien, ook op kunnen spelen. Dat noem je aangepast gamen. Kinderen met een beperking weten vaak niet dat dit al bestaat. Daarom is er een gametoernooi georganiseerd voor jongeren van een revalidatiecentrum.

Ook hebben wij een vraag over gamen. Recreation jij veel? Reageer hieronder!

– Nederlandse dierenbeschermers vertrekken naar het overstroomde rampgebied in Oekraïne. De organisatie gaat in het gebied hulp bieden aan reddingswerkers van een lokaal dierenasiel. De reddingswerkers halen nog dagelijks gewonde honden en katten uit het water.

Afgelopen week werd een belangrijke stuwdam in Oekraïne opgeblazen. Dorpen overstroomden en straten en huizen kwamen onder water te staan. We maakten er eerder deze video over:

En dan nog even dit…

Ken je de uitspraak: ‘Het is zo heat, dat de mussen van het dak vallen’? Nou, dat is echt waar!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven