Nieuwswekker: Raket ontploft + Wat wil jij later worden?Goedemorgen! De week is weer doormidden. Tijd voor een spiksplinternieuwe Nieuwswekker. Met daarin het laatste nieuws, en natuurlijk…

Het weer

De dag begint met veel bewolking, en hier en daar ook wat regen. Maar als je goed kijkt komt ‘s middags de zon tevoorschijn! Het wordt dan 12 tot 14 graden.

Dit heb je misschien gemist:

– Het aantal kinderen dat wereldwijd voor de vijfde verjaardag sterft is nooit zo laag geweest. Dat komt vooral doordat jonge kinderen makkelijker en betere zorg kunnen krijgen. Vooral in de landen Cambodja, MongoliĆ« en Rwanda gaat het steeds beter.

Ondanks het goede nieuws gaan er nog steeds jaarlijks miljoenen jonge kinderen dood. Het kan dus nog veel beter.

– In Japan is een raket een paar seconden na de lancering ontploft. Daarbij raakte gelukkig niemand gewond. Het was de bedoeling om satellieten naar de ruimte te brengen, maar dat is niet gelukt.

– Er gaat een filmpje rond van de 9-jarige Lorenzo. Hij zingt over dat hij nog niet weet wat hij later wil worden. Vrachtwagenchauffeur of toch liever zanger? Beide beroepen komen voor in zijn familie. Daar hebben we ook een vraag over voor jullie:

Dit is vandaag in het nieuws:

– In Amerika wordt vandaag gestemd over een TikTok-verbod. De regering daar is bang dat de app door China gebruikt kan worden om Amerika te bespioneren. TikTok is namelijk onderdeel van een Chinees bedrijf, ByteDance.

In veel staten is het voor mensen die voor de overheid werken al verboden om de app op hun telefoon te hebben. Maar deze nieuwe moist zou nog verder gaan.

– Heb je alweer zin in een nieuwe podcast-aflevering? Goed nieuws: vandaag komt er een nieuwe on-line. Deze keer gaat het over challenges. Waarom doen mensen zo graag gevaarlijke challenges? Je hoort het vanmiddag!

– In Vlaardingen wordt de Geuzenpenning uitgereikt, een prijs voor mensen die zich inzetten tegen dictatuur, racisme en discriminatie. Dit jaar is de prijs voor de Afghaanse activiste Laila Haidari. Zij zet zich in voor meisjes en vrouwen in Afghanistan, zodat zij naar faculty kunnen gaan.

En dan nog even dit…

Ken je de crompouce nog? Dat was vorig jaar een grote hit. Bakkers hebben nu iets nieuws bedacht: de crookie. Benieuwd wat dat is? Verify de video!

Scroll naar boven