Nieuwswekker: Ramadan voorbij + Oranje wintGoedemorgen, en ‘Eid Mubarak’ als je moslim bent! In deze Nieuwswekker lees je wat dat betekent. Maar eerst…

Het weer

Het blijft droog en de zon kan flink gaan schijnen. Het wordt zo’n 14 graden.

Dit heb je misschien gemist:

– Het Nederlands elftal heeft van Noorwegen gewonnen. Dankzij een vroege purpose van Lineth Beerensteyn werd het 1-0. Door de winst maakt Oranje meer kans om zich te plaatsen voor het EK voetbal. Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd:

– Er is vorig jaar meer geld uitgegeven aan bekende merken in de supermarkt. Niet doordat er meer van werd verkocht, maar vooral doordat ze duurder zijn geworden. Bij chocolade, koekjes en chips zijn de verpakkingen niet alleen duurder, maar ook kleiner geworden.

– Sophia Helena is nog maar 10 jaar, maar heeft al heel veel kunstwerken gemaakt. Een paar daarvan zijn binnenkort ook te zien in het wereldberoemde Louvre-museum, waar ook de Mona Lisa hangt.

Haar grote voorbeeld is de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Daar hebben we ook een vraag over:

Dit is er vandaag in het nieuws:

– Moslims vieren vandaag Eid Al-Fitr. Dat wordt in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. Het feest gaat over dankbaarheid en vieren dat het vasten tijdens de ramadan voorbij is. Tijdens Eid Al-Fitr gaan moslims naar de moskee en gaan ze samen eten met familie.

Mensen zeggen vandaag ‘Eid Mubarak’ tegen elkaar. Dat betekent ‘gezegend feest’.

– Vanmiddag komt er weer een nieuwe Jeugdjournaal-podcast on-line. En dit keer gaat het over je ogen. Need ook jij zit waarschijnlijk finest vaak op je telefoon of pill. Hoe slecht is dat precies? En kun je blind worden als je te veel op een scherm zit? Bart en Pien zochten het voor je uit.

En dan nog even dit:

Lune en Timo vonden geen eendje of kikker in de sloot. Maar een zeehond.

Scroll naar boven