Nieuwswekker: Straf vanwege tekening + 100 voor Messi


Goedemorgen! Klaar voor weer een dagje naar faculty? Wij hebben het nieuws weer voor je verzameld.

Het weer

Het is ‘s ochtends droog, maar in de middag kan het gaan regenen. Het wordt 13 tot 16 graden.

NOS

Dit heb je misschien gemist:

– Messi heeft zijn honderdste aim gemaakt voor Argentinië. Hij scoorde drie keer in een wedstrijd tegen Curaçao. Bij Curaçao spelen ook veel voetballers die in Nederland wonen en voetballen. De wedstrijd eindigde in 7-0.

– Een man in Rusland heeft een straf van 2 jaar gekregen omdat zijn dochter van 12 een tekening had gemaakt. De tekening gaat over de oorlog.

Op de Oekraïense vlag staat “leve Oekraïne” en op de Russische vlag “nee tegen oorlog”.

Olga Podolskaya

Vanwege de tekening mocht het meisje al eerder niet meer bij haar ouders wonen. Nu heeft haar vader ook een straf gekregen. Hij moet twee jaar naar een strafkamp, dat is een soort gevangenis. De man is gevlucht en was niet bij de rechtszaak.

– Dierenrechtenorganisatie Peta wil dat er geen dieren meer worden gebruikt bij de opnames van movies en sequence. Bij de opnames van fantasyserie Lord of the Rings: Rings of Energy kreeg een paard een hartstilstand.

Volgens Peta kunnen de dieren tegenwoordig makkelijk met de laptop worden gemaakt en zijn echte dieren niet meer nodig. Wat vind jij?

Echte dieren gebruiken in films en series moet verboden worden.

Favoriet maken

Dit is vandaag in het nieuws:

– Anderhalve maand geleden was er een grote aardbeving in Turkije en Syrië. In Nederland werd veel geld ingezameld voor de slachtoffers: wel 108 miljoen euro. Hulpverleners zijn al een tijdje in het rampgebied en hebben gefilmd hoe het daar nu gaat. Vanavond zie je in het Jeugdjournaal wat er met het ingezamelde geld gedaan wordt.

– Er rijden vanaf vandaag weer treinen tussen Den Bosch en Eindhoven. Die reden langer dan een week niet, omdat er dassen onder het spoor woonden. De dieren zijn verhuisd en daarom is het weer veilig voor treinen om te rijden.

We maakten er eerder deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Replace uw browser naar Web Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

– Vanmiddag komt een nieuwe Jeugdjournaal-podcast on-line over de ramadan! Veel van jullie hebben daar vragen over ingestuurd. Bart en Malou gingen langs bij theoloog Samira Ibrahim. Dat is iemand die veel weet van geloven en culturen. Wist je bijvoorbeeld al dat moslims na een dag vasten eerst een dadel eten? Dat en nog veel meer hoor je in de podcast!

En dan nog even dit…

Op het strand van Vlieland ligt een zeldzame zeehond! Het dier heeft hier een jonkie gekregen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Replace uw browser naar Web Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven