Nieuwswekker: Uitspraak rechtszaak Taghi + Vogelgriep op AntarcticaGoedemorgen! Ook op deze dinsdag staat er weer een gloednieuwe Nieuwswekker voor je klaar. Zo ben je weer helemaal op de hoogte.

Het weer

Pas goed op als je op de fiets naar faculty gaat, need het kan mistig zijn. Vanmiddag laat de zon zich af en toe zien en het wordt zo’n 9 graden.

Dit heb je misschien gemist:

– Wetenschappers hebben ontdekt dat ook op Antarctica vogelgriep is. Het virus werd gevonden bij kleine jagers, een zeevogelsoort. Deskundigen zijn bang dat hierdoor honderdduizenden pinguïns op de Zuidpool besmet zullen raken en dood zullen gaan. Pinguïns leven in enorme groepen en dicht op elkaar.

– Met een lege maag naar faculty. Dat is niet fijn, maar soms gebeurt het toch. Bijvoorbeeld als ouders niet genoeg geld hebben om eten te kopen. Sinds ongeveer jaar kunnen scholen daarom geld krijgen van de regering om eten voor leerlingen te kopen. En zo’n 2000 scholen hebben dat al gedaan.

Eerder gingen we langs bij de Jan Lighthart-school in Den Haag. Daar hebben ze het geld van de regering gebruikt om fruit te kopen voor de leerlingen:

– De Nederlandse Ziggy Krassenberg doet mee aan de Amerikaanse talentenjacht American Idol. Zondag was zijn auditie te zien op de Amerikaanse televisie. En met succes, need de Nederlander kreeg drie keer een ‘ja’ van de jury. Hij is dus door naar de volgende ronde. Ziggy deed eerder in Nederland al eens mee aan K2 zoekt K3.

Op social media zijn de beelden van American Idol al honderdduizenden keren bekeken. Hier kun je zijn auditie bekijken:

Dit is vandaag in het nieuws:

– Volgens de politie is het de gevaarlijkste crimineel van Nederland: Ridouan Taghi. Hij zou de baas zijn van een grote criminele bende en verschillende mensen hebben laten vermoorden. Taghi is de hoofdverdachte in een megarechtszaak tegen een grote groep criminelen. Vandaag horen ze allemaal hoeveel straf ze krijgen.

Eerder zocht Lucas al uit wie Taghi precies is en van wat voor misdaden hij verdacht wordt:

– SC Cambuur en NEC strijden in de halve finale van de KNVB-beker om de eerste finaleplaats. De wedstrijd begint om 20.00 uur. De andere halve finale is donderdag en gaat tussen Feyenoord en FC Groningen.

– De Amerikaanse maanlander Odysseus houdt waarschijnlijk vandaag op met werken. Bij de touchdown bleef het ruimteschip haken met zijn poten, waarna het omviel. De lander krijgt daardoor geen energie van de zon en sommige antennes werken niet. Daardoor is het moeilijker om contact met de aarde te krijgen.

Odysseus landde vrijdag op de maan en houdt er dus nu al mee op. De laatste tijd rijden er veel wagentjes van verschillende landen op de maan. Is het onnodig dat er zo vaak ruimtevaartuigen de ruimte in worden geschoten?

En dan nog even dit:

Voor de kust van Chili zijn meer dan 100 nieuwe diersoorten ontdekt. Met een onderwaterrobot filmden wetenschappers de bijzondere beesten.

Fijne dinsdag!

Scroll naar boven