Nieuwswekker: Vijfde goud op rij voor Lavreysen + Vis is duurderGoodmorning! Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is de Nieuwswekker. Veel leesplezier!

Het weer

Goed nieuws: het grootste deel van de dag is de zon aanwezig. Whoop whoop! Alleen in het midden en zuiden van het land kan het in de avond gaan regenen.

Dit heb je misschien gemist:

– Harrie Lavreysen heeft op het WK baanwielrennen voor de vijfde keer op rij goud gewonnen op de dash. In 2019, 2020, 2021 en 2022 was hij ook al de beste. Lavresyen gained afgelopen vrijdag met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg ook nog goud, op de teamsprint.

Lavreysen wint de ene na de andere wedstrijd. Hij is olympisch-, Europees- en wereldkampioen! Wat is zijn geheim? Annabelle ging eerder bij hem langs met jullie vragen:

– Viswinkels hebben het moeilijk. De prijs van vis uit de Noordzee is de laatste tijd flink gestegen. Dat noem je met een moeilijk woord inflatie. Viswinkels hebben daardoor hun prijzen moeten verhogen. Ook eten steeds minder mensen verse vis en zijn er minder vissers die de vis vangen.

– Inwoners van Zweden en Noorwegen hebben veel final gehad van een grote storm. De storm heeft de naam Hans gekregen. Wegen zijn door hevige regenbuien onder water gelopen. Ook ontspoorde er een trein. Er zaten op dat second 100 mensen in. Drie van hen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Blikjes van het populaire drankje Prime mogen eigenlijk niet in Nederland verkocht worden. Dat zeggen deskundigen van de organisatie NVWA. Zij controleren of bedrijven zich aan de regels houden. In het blikje van Prime zit veel meer cafeïne dan is toegestaan. Cafeïne is een stofje waarvan je het gevoel krijgt dat je meer energie hebt. Maar teveel cafeïne is slecht voor je gezondheid. Daarom is er een regel voor hoeveel er in een drankje moet zitten.

Toch wordt Prime op steeds meer plekken in Nederland verkocht. Door TikTok en YouTube is het erg populair geworden, ook bij kinderen. Heb jij het weleens geprobeerd?

– In de Schotse stad Glasgow is het WK wielrennen in volle gang. Mathieu van der Poel werd al wereldkampioen op de weg, maar er komen meer fiets-sporten voorbij, zoals BMX. In die categorie zijn er ook wedstrijden voor kinderen. Ook de 11-jarige Luca doet mee. Je ziet hem vanavond in het Jeugdjournaal!

– Marokko komt weer in actie op het WK voetbal. De vrouwen spelen in de achtste finale tegen Frankrijk. De wedstrijd begint om 13.00 uur Nederlandse tijd. Het is de eerste keer dat Marokko meedoet aan het WK.

En dan nog even dit…

De politie in Amerika is op zoek naar een fietsendief die van honden houdt. Op een filmpje van een bewakingscamera is namelijk te zien dat de dief uitgebreid knuffelt met de hond van het huis. En die is dus ook niet echt een goede waakhond…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top