Nog steeds veel ophef rond Oracle Java
De komst van Java SE Common Subscription blijft de gemoederen bezighouden. Oracle krijgt nog steeds veel kritiek op de aanpassingen die de softwareleverancier heeft doorgevoerd in dit mannequin voor onderhoud aan Java en updates. Nadat Daniel Hesselink, Oracle-expert bij de IT Asset Alliance, start februari hierover aan de bel trok, komt nu softwareontwikkelaar Matrix42 met waarschuwingen.

‘De wijzigingen van Oracle leiden bij veel bedrijven tot meer onduidelijkheid. Het gebrek aan transparantie kan bovendien leiden tot problemen en forse kosten met zich meebrengen,’ stelt Cees Broer, verkoopdirecteur Noord-Europa bij Matrix42. It-advocaat Judica Krikke adviseerde eerder in een gesprek met Computable geen vaag Java-abonnement van Oracle te accepteren. Maar volgens Broer zijn de problemen wel te voorkomen. ‘Met de juiste device krijg je een compleet inzicht in alle Java-versies, op alle platforms van alle leveranciers.’

Oracle heeft het abonnementenmodel voor onderhoud en updates voor Java eerder dit jaar omgegooid. Daarbij betalen ‘nieuwe’ klanten niet meer voor hun gebruik, maar wordt de factuur opgesteld op foundation van het totaal aantal medewerkers. Of de software program daadwerkelijk door iedereen wordt gebruikt, maakt daarbij niet uit. Het gaat daarbij zowel om fulltime als parttime medewerkers, in vaste of tijdelijke dienst. Zelfs externe werknemers die activiteiten van een bedrijf ondersteunen moeten in bepaalde gevallen meegeteld worden.

Onverwachte kosten

“”Non-compliance vormt een groot risico””

Volgens Broer is het voor bedrijven vooral belangrijk om zelf ‘in management’ te blijven en actie te ondernemen. Welke versies van Java worden er binnen uw bedrijf of organisatie gebruikt? Op hoeveel computer systems en apparaten is de software program geïnstalleerd? En gelden er eigenlijk beperkingen aan het gebruik ervan? Bij veel bedrijven kan er geen antwoord gegeven worden op deze vragen. De aangepaste licentie- en gebruiksvoorwaarden van Java maken het er allemaal niet eenvoudiger op.

‘Non-compliance vormt een groot risico. We zien heel veel verborgen installaties voorbijkomen. Dat kan leiden tot onverwachte kosten. Ook veel applicaties vereisen Java. Ook dat brengt mogelijk aanvullende uitdagingen en vragen met zich mee. Wij ondersteunen zowel de applicatie-ontwikkelaars als de gebruikers bij hun vragen en uitdagingen omtrent hun Java-compliance. Je zult echt inzicht moeten hebben in wat er gebruikt wordt. Dat inzicht is bij veel bedrijven en organisaties onvoldoende aanwezig.’

Wees op je hoede

Een rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoe groot de financiële gevolgen kunnen zijn van de nieuwe voorwaarden van Oracle Java. Betaalde een bedrijf met 115 medewerkers (intern, extern/100 NUP) eerst omgerekend zo’n 2.700 euro, in de nieuwe situatie is dat al gauw zeven keer meer. Bij een bedrijf van 500 medewerkers (intern, extern/50 NUP/32 processor) stijgt het bedrag van ruim 10.000 euro naar bijna 90.000 euro op jaarbasis. Bij een groot bedrijf met 40.000 medewerkers (intern, extern/5000 NUP/1000 processor) van 290.000 euro naar 2,3 miljoen euro per jaar.

Veel gebruikers denken dat Java altijd free of charge kan worden gebruikt. Broer: ‘Hoewel dat in een aantal gevallen ook zeker het geval is, is het toch belangrijk om op je hoede te zijn. Je moet namelijk wel weten welke versie van Java gebruikt wordt. De ene Java is immers de andere niet. Zelfs de specifieke replace of patch-level kunnen van invloed zijn. Er zijn versies die free of charge gedownload kunnen worden. Maar steeds vaker moet je je hiervoor als gebruiker wel registreren.

Als je Java downloadt, moet je gegevens achterlaten. Deze information kan worden gebruikt en geanalyseerd. En er kan gecontroleerd worden of het sort gebruik voldoet aan de specifieke voorwaarden. Je zult als ITSM-manager per pc en gebruiker een inventarisatie moeten maken. Als je daar niet de juiste instruments voor hebt, is dit een tijdrovende klus. En de kans is groot dat je zaken gaat missen. En dat is onnodig.’

Audit-compliant

Matrix42 zegt volledig te voldoen aan de nieuwe Java (Stock)-verificatie voor conformiteit. Met enkele andere software program asset administration (sam)-leveranciers ondersteunt het Duitse bedrijf de Oracle International License Advisory Providers (Glas) om nauwkeurige verificatie te garanderen. Het bevat alle data-vereisten om een compleet inzicht te krijgen in alle Java-versies, op alle platforms van alle leveranciers.

Deze oplossing stelt organisaties in staat om audit-compliant rapportbestanden in te dienen bij de Oracle License Administration Providers (LMS) en de International Licensing & Advisory Providers (Glas). Dit vermindert aanzienlijk het risico, de tijd en de moeite die gepaard gaan met een audit voor Oracle Java-installaties en Oracle-data baseproducten, aldus Broer.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven