Nvdia passeert grens van biljoen greenback beurswaarde
Nvidia heeft gisteren op Wall Road een beurswaarde van een biljoen (duizend miljard) greenback bereikt, ongeveer evenveel als alle Nederlanders in een jaar verdienen. De effectenbeurs begint zich nu ten volle te realiseren dat het Amerikaanse chipbedrijf als geen ander het ai-tijdperk vormgeeft. Nvidia is vier keer zoveel waard als ‘s werelds grootste chipmaker TSMC en acht keer zoveel waard als het kwakkelende Intel.

De (grafische) chips en computersystemen van Nvidia fungeren als de motor achter ai. Sinds vorige week woensdag werd het techbedrijf tweehonderd miljard greenback meer waard op de beurs, nadat de omzet- en winstverwachtingen snel omhoog waren geschoten. Analisten zien Nvidia een groeispurt beleven.

Grafische chips zijn niet aan te slepen. ‘Ze zijn moeilijker te verkrijgen dan medication’, aldus Tesla-baas Elon Musk, nooit verlegen om een krachtige uitspraak. Nvidia doet er alles aan om aan de vraag naar zijn ai-chips te voldoen. Die chips drijven ChatGPT en soortgelijke diensten voor generatieve ai aan.

Jensen Huang, ceo en medeoprichter van Nvidia, zei tijdens de opening van de beurs Computex in de Taiwanese hoofdstad Taipei dat we thans op het omslagpunt van een nieuw computertijdperk staan met versneld computergebruik en ai. Thans zijn zaken mogelijk die voorheen niet konden. Bijna elk computer- en cloudbedrijf ter wereld heeft ai omarmd, aldus Jensen. 40.000 grote bedrijven en 15.000 startups gebruiken inmiddels Nvidia-technologieën.

Ai betekent dat iedereen nu computer systems kan programmeren. Je hoeft er alleen maar tegen te spreken, zei Huang in zijn eerste keynote sinds vier jaar. Volgens hem beleven we het eind van de ‘digitale tweedeling’. De barrière om zelf te programmeren is ongelooflijk laag geworden.

‘Omdat ai zo gemakkelijk valt te gebruiken, groeit deze technologie zo snel. Werkelijk elke bedrijfstak of branche wordt erdoor geraakt. Dankzij Nvidia’s chips kunnen bedrijven als Microsoft menselijke chat toevoegen aan zoekmachines zoals Bing. Nvidia levert behalve de chips en supercomputers ook een grote serie clouddiensten, vooraf getrainde basismodellen, geavanceerde raamwerken, geoptimaliseerde inferentie-engines en api’s om ai naar bedrijfsapplicaties te brengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top