Posted on Leave a comment

Ondernemingskamer laat Sanderink nog even bungelen
Het lot van Gerard Sanderink als bestuurder van zijn ondernemingen lijkt te zijn bezegeld. Na Centric dreigt hij nu ook zijn zeggenschap over het bouwconcern Strukton te verliezen dat al enkele jaren met money geld afkomstig van de it-dienstverlener op de been wordt gehouden. Het ziet ernaar uit dat ook bij het moederbedrijf Oranjewoud/Antea zijn rol tot nul wordt gereduceerd.

Als Sanderink niet op grote afstand wordt geplaatst, vrezen de commissarissen het ergste voor het bouwconcern en het moederbedrijf waar in totaal 7000 mensen werken. Need als Sanderink de raad van commissarissen ontslaat en na zijn tijdelijke schorsing na 17 juni weer de macht grijpt, laten banken, de accountant en verzekeraars hun handen los van beide bedrijven. Bij Centric wist de Ondernemingskamer dat bijtijds te voorkomen door Sanderink volledig buiten spel te zetten en advocaat Peter Wakkie als interim-bestuurder aan te stellen.

In de kwestie Centric kwam rechter Vink nog dezelfde dag tot een conclusie. Het vonnis was er snel. Nu heeft de Ondernemingskamer meer tijd nodig om alles juridisch goed op een rijtje te zetten. Deze rechtbank voor grotere bedrijven wil niet over één nacht ijs gaan. Vink doet in ieder geval binnen een week uitspraak over het verzoek van de commissarissen Sanderink voor langere tijd te schorsen als bestuurder van Strukton en Oranjewoud. Voorlopig bungelt de eigenaar van Centric, Strukton en Oranjewoud/Antea nog even. Het optreden van Sanderink voor de rechtbank deed zijn zaak vandaag weinig goed. Het versterkte het beeld dat Sanderink weinig oog meer heeft voor de realiteit en met zijn weird gedrag geen bedrijf meer kan leiden.

Wraking

Sanderink zelf voelde vanochtend de bui al aankomen. Hij diende nog een wrakingsverzoek in omdat het gerechtshof partijdig zou zijn. Toen dit verzoek werd afgewezen, beende de Twentse ondernemer nijdig weg. Web als bij de Centric-zaak ziet hij schorsing als het stelen van zijn bedrijf. ‘In wat voor maffia-land leef ik,’ beet hij de rechters toe. ‘U bent zo dictatoriaal. Daar heb ik geen zin in.’ Ook Rian van Rijbroek, inmiddels mevrouw Sanderink, deed nog een duit in het zakje. ‘U hoort nog wel van Europa,’ siste ze de raadsheren van de Ondernemingskamer toe.

Sanderink verscheen vanochtend zonder advocaat. Alleen echtgenote Rian van Rijbroek verkeerde aan zijn zijde. Met hun voortijdig vertrek staakte ook elke verdediging. Anders dan in de Centric-zaak is geen enkel processtuk ingediend. Na de aftocht van het echtpaar kon de feitelijke behandeling van de zaak beginnen.

Geen land mee te bezeilen

Nadat hem start november alle macht bij Centric was ontnomen, had de raad van commissarissen grote moeite Sanderink nog enigszins in het gareel te houden. Drie weken na de voor Sanderink desastreus verlopen zitting bij de Ondernemingskamer was in de ogen van de commissarissen bijna geen land meer met hem te bezeilen. Contact was nauwelijks mogelijk. De commissarissen hadden de indruk dat het Centric-vonnis hem had gebroken.

Ze vertelden dat Sanderink bij een belangrijke vergadering verstek liet gaan terwijl hij wel in het pand was gesignaleerd. Twee commissarissen gingen hem zoeken en troffen een ontredderde man aan. De imperium-bouwer van weleer waande zich onveilig. Hij vreesde zelfs een aanslag op zijn leven. Tegen Kerst speelde Sanderink zelfs met de gedachte Strukton te laten stoppen met alle grote infrastructurele projecten die in opdracht van de overheid werden gedaan. De Twentse ondernemer verdacht de overheid ervan tegen zijn bedrijven samen te spannen en tegen hem een complot te smeden. Ook tijdens de zitting van de Ondernemingskamer ventileerde Sanderink allerlei complottheorieën. Hij hield betogen over de Russische maffia, oligarchen en het ‘corrupte Nederlandse rechtsstelsel’, waar geen touw aan viel huge te knopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *