Onderzoek: ook olifanten noemen elkaar bij naamOlifanten roepen elkaar met geluiden die lijken op namen. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Dat betekent dat ze elkaar aanspreken internet zoals mensen elkaar bij hun naam noemen.

De onderzoekers verzamelden jarenlang geluiden van Afrikaanse olifanten uit Kenia. Met een speciaal computerprogramma konden ze naar die geluiden luisteren en ontdekten ze naar wie de dieren aan het roepen waren.

Herkennen

Ook speelden ze de geluidsopnames af bij de olifanten. Daar zagen de wetenschappers dat de olifanten alleen reageerden op geluiden die voor hen waren bedoeld. Ze herkenden hun eigen namen dus.

De olifanten gebruiken de naamgeluiden vooral om elkaar vanaf een afstand te roepen of om olifantenkalfjes aan te spreken.

Dolfijnen en papegaaien

Olifanten zijn niet de enige dieren die elkaar aanspreken met een bepaald geluid. Ook dolfijnen en papegaaien doen dat. Het verschil is dat deze dieren het geluid van de ander nadoen. Olifanten gebruiken een nieuw geluid en kopiƫren elkaar dus niet.

Scroll naar boven