Onderzoek: Pinguïns doen elke dag duizenden dutjesPinguïns vallen tot wel 10.000 keer per dag in slaap! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Zo’n dutje duurt soms maar een paar seconden en de dieren doen het ook terwijl ze zwemmen.

Mensen slapen wel 8 of 9 uur aan één stuk door, maar bij dieren is dat heel anders. De meeste soorten doen dutjes. Zo slapen ratten 6 minuten achter elkaar en olifanten 2 uur.

Onrustig

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat keelband-pinguïns in Antarctica in totaal bijna 15 uur per dag slapen. Maar nooit langer dan 34 seconden achter elkaar. Deze vogels broeden in enorme groepen en daar is het vaak onrustig.

Zo komen er regelmatig roofvogels langs die op de eieren en kuikens jagen. Ook is er veel ruzie tussen de pinguïns onderling, omdat ze dicht op elkaar leven.

Stelling

De onderzoekers waren benieuwd of je die onrust terugziet als de dieren slapen. En dat klopt, need ze doen dus duizenden korte dutjes. Dat doen ze niet alleen liggend, maar ook als ze staan. Zo’n groot aantal dutjes hebben onderzoekers nog nooit gezien, ook niet bij andere pinguïn-soorten.

Doe jij weleens een dutje overdag? Laat het hieronder weten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top