Onderzoekers ontcijferen eeuwenoud perkament met AIWat staat er in dit eeuwenoude Romeinse perkament? Honderden jaren lang was het een mysterie. Maar een onderzoeker uit de Verenigde Staten denkt de oplossing te hebben gevonden: kunstmatige intelligentie.

Het perkament werd gevonden in een oude Romeinse villa. Die werd bijna 2000 jaar geleden na een grote vulkaanuitbarsting helemaal bedolven door as. Door de uitbarsting waren alle perkamenten in de villa veranderd in een soort houtskool, en waren ze niet meer te lezen.

Scan

De perkamenten zijn zo kwetsbaar, dat ze helemaal zouden verkruimelen als je ze zou uitrollen. Daarom werd jarenlang gedacht dat de inhoud altijd geheim zou blijven. Tot nu dus.

Met röntgen-foto’s kon hij de binnenkant van de perkamenten zien. En met kunstmatige intelligentie kon hij de beschadigde letters weer herstellen. Zo ontcijferde hij het eerste woord: ‘paars’.

De onderzoeker heeft bijna 40.000 euro gekregen voor zijn ontdekking. Samen met andere onderzoekers van over de hele wereld probeert hij er nu achter te komen wat er in de relaxation van het perkament staat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top