Ontslagen Sony in game-divisie, ook in Nederland banen weg


Players testen een VR-headset voor een nieuwe recreation voor de Ps

NOS Nieuws

Sony ontslaat wereldwijd zo’n 900 mensen in de gamedivisie. Dat heeft de directeur van Sony Interactive Leisure (SIE) bekendgemaakt in een brief aan het personeel. Het gaat om ongeveer acht procent van het totale aantal medewerkers.

In Londen gaat de hele Ps-studio dicht en ook game-ontwikkelaar Firesprite moet inkrimpen. Hoeveel mensen er in Nederland worden ontslagen, is nog niet duidelijk, maar het staat huge dat ook bij Guerrilla Video games in Amsterdam, van het spel Horizon, mensen weg moeten. SIE heeft vestigingen op alle continenten.

Toekomstbestendig

SIE-directeur Jim Ryan, die in maart met pensioen gaat, zegt dat de sector enorm is veranderd, het bedrijf moet volgens hem toekomstbestendig worden gemaakt. Zo zijn er steeds meer video games voor de computer en mobiel, naast de spelcomputer.

Hij noemt het besluit om te reorganiseren onvermijdelijk. “We moeten voldoen aan de verwachtingen van ontwikkelaars en avid gamers en stappen zetten in de ontwikkeling van de gaming-technologie.” Hij zegt dat het bedrijf er alles aan zal doen om weer top-games te kunnen maken.

Krimp in de sector

Eerder dit jaar schrapten andere videogame- en technologiebedrijven al duizenden banen. Zo kondigde Microsoft een maand geleden het ontslag aan van 2000 medewerkers, en Riot Video games, bekend van de populaire recreation League of Legends, ontslaat 11 procent van zijn personeel. De verwachting is dat er tot 2025 nog meer ontslagrondes zullen volgen.

Volgens kenners komt dat onder meer door een zogenoemde ‘post-pandemie’-correctie. Tijdens de coronapandemie volgde er een enorme groei, omdat er onder meer door de lockdowns aanzienlijk meer mensen gingen gamen.

Dat aantal is na de pandemie weer teruggelopen, waardoor er een krimp in de sector ontstond. Verder worstelen gamebedrijven met stijgende kosten door inflatie. Zo zijn kosten van werknemers gestegen en wordt het ontwikkelen van video games duurder.

Specialists wijzen erop dat door de ontslagen veel jong expertise verloren gaat. Op lange termijn zal dit negatieve impression hebben op de industrie, terwijl video games veel baat hebben bij jong expertise.

Scroll naar boven