‘Opkomst AR/XR leiden tot sociale evolutie’De opkomst van nieuwe technologieën voor AR en VR zullen de maatschappij over een paar jaar ingrijpend gaan veranderen.

De wijze waarop mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en herinneringen opdoen en uitwisselen raakt ondergedompeld en vervlochten met tech.

Dat is het beeld dat Sylvie Dijkstra-Soudarissanane van TNO schetst in haar openingstoespraak op Immersive Tech Week. Dat is een jaarlijks specialistisch congres in Rotterdam waar wetenschappers, ondernemers en creatievelingen elkaar ontmoeten.

“Door de aanhoudende ontwikkelingen van {hardware}”, denk aan Meta Quest, Apple Vision en Rokid Glass “worden augmented en digital actuality steeds toegankelijker voor de massa.” Wanneer die {hardware} wordt gecombineerd met nieuwe software program als Microsoft Mesh of een andere metaverse dan “ontstaat een weefgetouw voor de toekomst.”

Waaróm iemand zich onderdompelt in een metaverse wisselt van persoon tot persoon. De een doet het voor leisure, de ander om virtueel aanwezig te zijn in vluchtelingenkamp of bij een nomadisch volk en weer een ander voor werk.

“LLM’s en generatieve AI zijn in deze omgeving nóg een bouwsteen, een systeem dat oplossingen genereert.”

De onderzoekster van TNO neemt het beeld weg, dat AR en VR enkel toegankelijk zijn through aan internetbril. Chipimplantaten of lenzen werken internet zo goed.

“Het is níet of dit toekomst wordt, maar wanneer.” Zelf verwacht ze binnen vijf jaar ingrijpende veranderingen en samenlevingen te zullen zien.

Foto: sndrv (cc)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven