Oracle brengt Java 21 uit
Oracle heeft de beschikbaarheid van Java 21 aangekondigd, de nieuwste versie van ‘s werelds meest gebruikte programmeertaal en ontwikkelingsplatform. De oplossing (Oracle JDK 21) biedt volgens het it-concern duizenden verbeteringen op het gebied van prestaties, stabiliteit en beveiliging. Oracle presenteert de nieuwste functies van Java 21 op Oracle CloudWorld, dat deze week in Las Vegas plaatsvindt.

‘Met de nieuwe verbeteringen in Java 21 kunnen ontwikkelaars nog sneller betere applicaties bouwen dan voorheen. Bovendien zal commerciële ondersteuning ten minste acht jaar beschikbaar zijn zodat klanten in hun eigen tempo kunnen migreren’, aldus Georges Saab, senior vicepresident Oracle Java Platform en voorzitter van de raad van bestuur van OpenJDK.

De nieuwste Java Improvement Equipment (JDK) biedt updates en verbeteringen met vijftien JDK Enhancement Proposals (JEP’s). JDK 21 biedt taalverbeteringen van OpenJDK-project Amber (stringsjablonen, recordpatronen, patroonmatching voor change, onbenoemde patronen en variabelen, en onbenoemde klassen en hoofdmethoden voor situations); verbeteringen van Venture Panama (api voor externe functies en geheugen en Vector-api); functies afkomstig van Venture Loom (virtuele threads, ‘scoped’ waarden en gestructureerde concurrency); prestatie-updates (Generational ZGC); en onderhouds- en uitfaseringssfuncties (uitfaseren van de 32-bits x86-poort voor verwijdering, en voorbereiden op het niet toestaan van dynamisch laden van brokers).

Java 11

De Java 21-release is het resultaat van een samenwerking tussen engineers van Oracle en leden van de wereldwijde Java-ontwikkelaarscommunity through OpenJDK en het Java Group Course of (JCP). Naast de nieuwe verbeteringen wordt Java 21 ondersteund door Java Management Service (JMS), een native service van Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Deze service biedt één console en dashboard voor het beheren van Java-runtime-versies en -applicaties, lokaal of in elke willekeurige cloud. Lees de technische blogpost voor meer informatie over de functies in Java 21.

Op foundation van suggestions van klanten heeft Oracle tevens aangekondigd dat de ondersteuningsperiode voor Java 11 ten minste tot januari 2032 zal worden verlengd.


Dev.java

Dev.java is de officiële website voor Java-ontwikkelaars, en Oracle kondigtt aan dat daaraan een Java Playground is toegevoegd, evenals nieuwe communitybijdragen aan de contentcatalogus.

De Java Playground is een on-line testomgeving waarmee gebruikers kleine Java-codefragmenten kunnen typen en uitvoeren zonder dat daarvoor een lokale runtime of IDE nodig is. Ontwikkelaars kunnen nu direct nieuwe functies uitproberen met Java 21, vanuit een browser en ondersteund door OCI.

Dev.java heeft honderden Java-tutorials voor alle niveaus, gemaakt door het Java-team van Oracle. Dev.java accepteert nu ook bijdragen van de group through een nieuwe openbare repository binnen de Java GitHub-organisatie.

Ontwikkelaars kunnen nu al communitybijdragen vinden van inspirerende personen uit de branche zoals Dr. Venkat Subramaniam, Cay Horstmann, Jeanne Boyarsky, Heinz Kabutz, Paul Anderson en Gail Anderson.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven