Oracle was, is en blijft een databedrijfWie denkt dat Oracle een softwarebedrijf is, komt bedrogen uit. Met de overname van Solar Microsystems in 2010 kwamen natuurlijk al de servers binnen (uiteindelijk de Exadata). Maar wat te denken van politieauto’s, tuinbouwkassen, drones, bloedtestrobots? Overal staat het Oracle-logo op, need uiteindelijk zijn dat dataverwerkers; en Oracle was, is en blijft een databedrijf.

Zoveel is duidelijk na de ruim een uur durende toespraak van Larry Ellison tijdens Oracle CloudWorld in Las Vegas op 19 september. Tegenwoordig is hij de chief know-how officer (cto) van softwaregigant Oracle. Maar in 1977 was hij medeoprichter van het bedrijf dat later (1983) officieel de naam Oracle Methods Company kreeg. De 79-jarige topman is als altijd onberispelijk gekleed en verzorgd. Dit keer niet in pak, maar met een spijkerbroek. Hij oogt brozer dan ik hem ken van de talloze keren dat ik hem heb gezien; op het podium, tijdens interviews. Maar ja, wat wil je op die leeftijd? En toch nog steeds prettig om naar te luisteren.

Het afgeven op concurrenten, wat standaard toch wel een beetje tot zijn repertoire hoorde, is nu geheel afwezig. Sterker nog: hij verhaalt van de innige samenwerking met Microsoft en het gemeenschappelijke beeld dat hem en Satya Nadella (de topman van Microsoft) voor ogen staat: een open cloud. ‘Need de knowledge zijn eigendom van de organisaties en personen die ze in een cloud huisvesten. Daar moeten ze vrijelijk en zonder belemmeringen over kunnen beschikken, in welke cloud ze ook staan.’

Niks nieuws, toch revolutionair

“En er komen nog veel meer grote verrassingen”

Ellison begint zijn toespraak met te zeggen dat de mensen achter ChatGPT verbijsterd waren door de ophef en aandacht die het onderwerp wereldwijd ten deel is gevallen. ‘Kunstmatige intelligentie (ai) bestaat al jaren. Wij passen het zelf ook al tientallen jaren toe. Het verschil is de schaal: ChatGPT is Wikipedia plus het publieke web. Er zijn in het verleden vaker technische doorbraken geweest, maar de aandacht voor gen ai is ongekend. Mensen – de schrijvers van Hollywood bijvoorbeeld – zijn bang hun baan aan ChatGPT kwijt te raken. Ai-deskundigen zijn juist bang dat er heel veel mythes ontstaan.’

De volgens stap is dat er een race ontstaat van talloze bedrijven om betere ai-modellen te bouwen. Daar kleven risico’s aan. Toch vindt hij ChatGPT – meer algemeen gen ai – revolutionair. Need, hoewel neurale netwerken al langer bestaan (Charles Wang, de oprichter van Pc Associates, sprak tijdens CA World in New Orleans, 2001, al over het belang van neurale netwerken) is het volgens Ellison niet eerder voorgekomen dat de ai-modellen zo uitvoerig getraind zijn als ChatGPT. Dat maakt een wereld van verschil, aldus de Oracle-topman.

Wat de wereld al snel te zien zal krijgen als gevolg van deze ontwikkeling: geheel zelfrijdende auto’s, antivirale middelen, professionele, cloudgebaseerde chatbots (hij noemt ze digitale stem assistenten). ‘En er komen nog veel meer grote verrassingen’.

Trainen

Oracle ziet dat de leidende ai-bedrijven als Open AI, Nvidia, Cohere en xAI ‘zijn’ cloud gebruiken om de grote taalmodellen waaraan zij werken te trainen. Hiertoe heeft Oracle een RDMA-netwerk ingericht (Distant Direct Reminiscence Entry): directe geheugentoegang op afstand vanuit het geheugen van de ene laptop naar dat van een andere laptop zonder dat het besturingssysteem van een van beide computer systems erbij betrokken is. Gevolg: hoge doorvoer en lage latentie. ‘Wij hebben een enorm groot supercluster gecreëerd, waarmee de modellentrainingen twee keer zo snel zijn uit te voeren tegen de helft van de kosten.’

Het gaat immers, aldus de Oracle-topman, niet alleen om snelle processoren, maar ook over hoe snel je knowledge kunt verplaatsen.

Geen code

Apex is binnen Oracle een gevolg van ai. Het is een volledig beheerd low-code platform voor applicatieontwikkeling voor het bouwen en implementeren van moderne cloudapplicaties, mobiele applicaties en data-gestuurde applicaties in Oracle Cloud. ‘Dit verandert de manier waarop we applicaties bouwen en laten draaien’, vertelt Ellison. ‘Inmiddels zijn we een stap verder met Apex Utility Generator. Dan hebben we het over no-code, niet meer over low-code. We hebben hiermee de autonome, rekbare database kunnen verbeteren. Daar komt geen ontwikkelaar meer aan de pas om alles goed geregeld te krijgen.’

En dat betekent volgens de cto dat de betrouwbaarheid van het systeem sterk toeneemt, need het overgrote deel van beveiligingsproblemen wordt veroorzaakt door menselijk handelen. ‘Wij kunnen (internet)applicaties laten bouwen op foundation van JSON-documenten. Daarmee neemt de ontwikkelproductiviteit tien keer toe.’

JSON (JavaScript Object Notation) is een gestandaardiseerde manier om knowledge uit te wisselen tussen een server en een webapplicatie; als alternatief voor XML. Ook hier geldt: er is geen handwerk, dus minder fouten, verhoogde beveiliging.

Gezondheidszorg

In zijn uitleg over de enorme verbeteringen van de verschillende (relationele, objectgeoriënteerde, vector) databases bij Oracle hebben doorgemaakt; en hoe de Oracle Cloud Infrastructuur is ingericht, wil hij één ding onderstrepen: de knowledge blijven eigendom van de klant, zijn onzichtbaar voor anderen. Dat is een voorwaarde om organisaties hun eigen ai-modellen te laten ontwikkelen.

Bijna naadloos gaat de rede over op wat Oracle voor de gezondheidszorg heeft te betekenen. ‘Wij hebben alle medische knowledge van de VS geüniformeerd opgeslagen en dat houden we actueel. Dit biedt heel veel mogelijkheden om de gezondheidszorg tegen lagere kosten naar een hoger plan te brengen.’

De kern van deze ontwikkeling is de overname van Cerner door Oracle eind 2021. Cerner is gespecialiseerd in opslag en analyse van knowledge die gerelateerd zijn aan medische bestanden.

En hiermee komen we op het vlak waar Oracle zijn hardwareproducties uitbreidt. Zoals met de Cerner Medical Labarotory Automation. De software program verbetert en versnelt de werkprocessen in het lab; microrobots zorgen ervoor dat bloedtesten zonder menselijke tussenkomst worden uitgevoerd en geanalyseerd. De resultaten gaan automatisch naar degene die de check heeft aangevraagd.

Kassen en politie-auto’s


De nieuwe Oracle-politie-auto (‘Nightride’).

Maar Oracle transformeert ook andere industrieën, aldus Ellison. Hij praat over kassen voor land- en tuinbouw. Door planten in een dergelijke, controleerbare omgeving te kweken, bespaar je enorm veel water en grond. ‘We hoeven het Amazone-woud niet meer te kappen en we kunnen de teelt laten plaats vinden waar de oogst wordt gebruikt. Dan bespaar je ook op transportkosten en CO2-uitstoot. Bovendien is er meer baanzekerheid, omdat de tuinbouw niet meer seizoensgebonden is.’

Achter hem op het scherm verschijnt een foto van zo’n enorm Robotic Hydroponic Greenhouse in Zuid-Californië waar Oracle de kennis en kunde in de praktijk brengt.

Oracle heeft zijn ‘First Responder System’ gebouwd; een communicatienetwerk dat nooit faalt. Indachtig de grote problemen van het C2000-systeem dat de Nederlandse hulpdiensten gebruiken, zal bij politie, brandweer en ambulancediensten het water in de mond lopen.

De Oracle Cloud vormt de spil van dit netwerk. ‘Wij hebben meer datacenters dan welke hyperscaler ook wereldwijd’, stelt Ellison trots huge.

Dit helpt ook bij de nieuwe politieauto’s waaraan Oracle bouwt. En het uitrusten van politieagenten met een lichaamscamera die altijd aan staat en beelden streamt. ‘Zo kan een ervaren politieman op afstand zien wat een jongere collega op straat meemaakt en suggestions geven. Bij de nieuwe politieauto gebruiken we gewoon de digital camera’s die een Tesla al heeft.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven