Oranje Leeuwinnen beginnen WK met nipte zege op Portugal – Voetbal Worldwide


De Oranje Leeuwinnen hebben hun eerste WK-wedstrijd zondagochtend gewonnen. In Dunedin ging Portugal met 1-0 over de knie door een vroege objective van Stefanie van der Gragt.

Oranje Leeuwinnen beginnen WK met nipte zege op Portugal
© NOS

Er waren al wat waarschuwinkjes geweest. Victoria Pelova was nét niet snel genoeg om een diepe bal te halen, Lineth Beerensteyn was dreigend, zij het uit buitenspelpositie, de vlag ging omhoog. Diezelfde vlag leek aanvankelijk ook het feestje om de openingstreffer te bederven. Stefanie van der Gragt had een nook binnengekopt, maar Jill Roord stond buitenspel.

Nadat de Oekraïnse arbiter Kateryna Monzul zelf de beelden had bekeken, kwam ze tot een oordeel dat het juiste leek: Roord bevond zich inderdaad in buitenspelpositie, maar niet op een manier waar iemand final van had. By way of een microfoon gaf ze het publiek te kennen dat de treffer daarom werd goedgekeurd. Even later was er weer een prominente rol voor Roord, nu kopte de middenvelder een bal van dichtbij hoog over. Ze had niet op deze kans gerekend.

Van Portugal was niets te vrezen, maar de grote kansen werden schaars. Beerensteyn schoot op slag van rust web naast, enkele minuten na de pauze verprutste Daniëlle van de Donk, toch match genoeg bevonden om te spelen, een opgelegde kans op 2-0. Gaandeweg de tweede helft werd het treffen gelijkwaardiger, maar geen second maakte Portugal aanspraak op meer.

De schwung uit de eerste helft verdween gaandeweg bij de troepen van Jonker. Invaller Encarnaçao kreeg zowaar een kans, maar Daphne van Domselaar had een prima redding in huis. Het was ook te veel eer geweest voor de Iberische ploeg, die over negentig minuten duidelijk de mindere was van de Oranjevrouwen. De 1-0 werd met horten en stoten over de streep getrokken.

Door de overwinning is Nederland tweede in de poule, achter de Verenigde Staten. De Amerikaanse vrouwen zijn donderdag om 03.00 de volgende tegenstander. Op dinsdag 1 augustus wacht om 09.00 een duel met Vietnam. De eerste twee gaan door, dus de Oranje Leeuwinnen hebben zondag uitstekende zaken gedaan.

Bekijk hier al onze video’s


Meer Nederland Vrouwen

Meer over Nederland Vrouwen

Laat een reactie achter

Scroll naar boven