Oranje speelde legendarische én beruchte interlands op deze datum – Voetbal Worldwide


Oranje speelt vanavond tegen Frankrijk voor de tiende keer een wedstrijd op 13 oktober. Een aantal van die interlands heeft een iconisch karakter gekregen. Een overzicht.

1976 – Noord-Ierland (2-2, WK-kwalificatie)
Niet Johan Cruijff, maar George Finest is deze avond in Rotterdam de onbetwiste superster. Nog één keer laat de al afgeschreven meesterdribbelaar zien wat hij in huis heeft; de arme Willy van de Kerkhof krijgt totaal geen vat op het fenomeen. Mede door de weergaloze acties van de dertigjarige Finest sleept Noord-Ierland een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Ondanks het puntenverlies zou Oranje zich plaatsen voor het WK in Argentinië.

1993 – Engeland (2-0, WK-kwalificatie)
De Engelsen zijn precies dertig jaar geleden ziedend op Karl-Josef Assenmacher. De Duitse arbiter verzuimt Ronald Koeman uit het veld te sturen voor een overtreding op de doorgebroken David Platt, waarna diezelfde Koeman met een slimme vrije lure – een stiftje waar de Engelse muur een kanonskogel verwacht – de rating opent. Through Dennis Bergkamp stelt Nederland de zege veilig en zet het een cruciale stap richting een WK-ticket.

2014 – IJsland (2-0, EK-kwalificatie)
Je zou het bijna vergeten, maar een klein decennium geleden werd IJsland als voorbeeld gesteld voor het Nederlandse voetbal. Dat had alles te maken met de beschamende 2-0 nederlaag die de ploeg van Guus Hiddink negen jaar geleden leed tegen de goed georganiseerde underdog. Treffers van Gylfi Sigurdsson deden Nederland, dat drie maanden eerder nog het brons had veroverd op het WK, de das om. Inmiddels is IJsland weer IJsland: met zes punten houdt de voormalige stuntploeg alleen Liechtenstein onder zich in zijn kwalificatiegroep.

2015 – Tsjechië (2-3, EK-kwalificatie)
Een EK met 24 deelnemers mislopen? Onmogelijk. Oranje krijgt het echter voor elkaar door zich te verslikken in IJsland, Tsjechië en Turkije. Thuis tegen Tsjechië gaat werkelijk alles mis. Symbolisch is een eigen doelpunt van Robin van Persie, waardoor de bezoekers een 0-3 voorsprong nemen. Dat Nederland, inmiddels onder leiding van Danny Blind, zich terugknokt tot 2-3 is louter voor statistici interessant.

2018 – Duitsland (3-0, Nations League)
Ronald Koeman erft een Oranje in puin, maar in zijn eerste jaar als bondscoach presteert hij uitmuntend. Een van de hoogtepunten is een soevereine zege op Duitsland in de Johan Cruijff Area. Het is de avond waarop Denzel Dumfries en Steven Bergwijn debuteren en dat meteen doen als basisspeler. Oranje zou als eerste eindigen in een groep des morsdoods met ook nog Frankrijk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven