Oudste scheepswrak ooit gevonden voor Israëlische kust: ‘Sensationele vondst’ | Tech en WetenschapArcheologen hebben voor de kust van Israël het oudste tot nu toe bekende scheepswrak gevonden. Het schip is naar schatting zo’n 3.300 jaar oud. De vondst lijkt erop te wijzen dat scheepslui veel eerder dan gedacht konden navigeren via de sterren.

Het schip werd bij toeval enkele weken geleden gevonden. Het Britse bedrijf Energean deed milieuonderzoek met onderwaterrobots toen de camera’s enkele kruiken op de bodem lieten zien. Daarop werd de Israëlische oudhedenautoriteit IAA ingeschakeld.

Bij nader onderzoek werden honderden kruiken gevonden, waarvan de meeste nog heel waren. Op dezelfde plek werden resten gevonden van het schip dat de kruiken vervoerde. Het schip kwam volgens de onderzoekers waarschijnlijk door een storm tot zinken.

De zogenoemde amforen bleken ongeveer 3.300 jaar oud te zijn, meldde de IAA donderdag. Rond die periode bloeide de handel rond de Middellandse Zee op.

De kruiken lagen op een diepte van 1.800 meter, op zo’n 90 kilometer van de kust. Op dat punt is de kust uit het zicht verdwenen, wat de ontdekking nog indrukwekkender maakt.

“Dit is een sensationele vondst. Scheepslui konden blijkbaar in de oudheid al de Middellandse Zee oversteken zonder de kust steeds in het oog te houden”, zegt IAA-hoofdonderzoeker Jacob Sharvit.

“Hun navigatievermogen was veel verder ontwikkeld dan we dachten als ze de open zee konden oversteken.” De wetenschappers denken dat scheepslui navigeerden op basis van de stand van de zon en de sterren.

Scroll naar boven