Overheid begin met ‘eigen’ Mastodon
Overheden kunnen voortaan zelf on-line een sociaal netwerk hosten. Daartoe heeft de projectenorganisatie Ictu een Mastodon-server ingericht. De accounts van de deelnemende overheidsdiensten staan daar op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil hiermee het gebruik van Mastodon stimuleren, een alternatief voor Twitter. Zo schrijft demissionair-staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een transient aan de Tweede Kamer. Onder meer de Belastingdienst heeft al berichten op de Mastodon-instance van de overheid (social.overheid.nl) gezet.

Mastodon onderscheidt zich van andere sociale netwerken door zijn decentrale karakter. Er zit geen techgigant achter die invloed heeft op je tijdlijn. Algoritmes of advertenties spelen geen rol. Duizenden netwerken of servers houden Mastodon in de lucht. Ze regelen de registratie en zorgen dat alles goed loopt. Bij de Nederlandse overheid vervult Ictu die rol.

Van Huffelen ondersteunt ook de implementatie van Pol.is in Nederland. Ze wil dat overheden eenvoudiger gebruik kunnen maken van dit opensource-platform voor participatieve democratie. Nog dit jaar moeten de eerste pilots op Pol.is plaatsgrijpen.

De staatssecretaris wil ook PubHubs bevorderen, een nieuw Nederlands communitynetwerk, gebaseerd op publieke waarden. PubHubs wil burgers in verbinding brengen, in verschillende hubs, zoals gezin, familie, sportclub, schoolklas, omroep, museum, bibliotheek, straat, buurt of gemeente. Twee ‘digitale’ hoogleraren, José van Dijck en Bart Jacobs, zijn de drijvende krachten hierachter.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven