
De papegaaien werden getraind om contact te maken met andere vogels through een pill. De onderzoekers hadden de vogels geleerd hoe ze met een touchscreen om moesten gaan.
Papegaaien die videogesprekken voeren met andere vogels, vertonen volgens wetenschappers tekenen dat ze zich minder geïsoleerd voelen. De vogels vertoonden meer sociaal gedrag: ze poetsen, zingen en spelen met de vogels aan de ander kant van het scherm.
De papegaaien konden zelf hun ‘belvriend’ kiezen. Ze kozen het vaakst om de vogel te bellen die het meeste geluid maakte, blijkt uit het onderzoek.
Het idee voor dit onderzoek ontstond naar aanleiding van de coronapandemie. Tijdens de lockdown voerden miljoenen mensen over de hele wereld videogesprekken met elkaar. Velen voelden zich daardoor minder eenzaam.
De wetenschappers vroegen zich af of vogels ook baat zouden kunnen hebben bij videobellen. Daarvoor analyseerden ze meer dan duizend uur aan beeldmateriaal van bellende papegaaien.
Papegaaien die als huisdier worden gehouden, leven meestal alleen. Eenzaamheid en verveling kunnen leiden tot psychische problemen bij de vogels. Dat uit zich in schommelen, heen en weer lopen of het uittrekken van de eigen veren.
Verder onderzoek moet aantonen of videobellen ook tegen eenzaamheid bij andere huisdieren of dieren in gevangenschap helpt.
Ontvang meldingen bij dierennieuws