Posted on Leave a comment

Personeel Atos woest om loonbod van 1,75 procent
Het personeel van Techfoundations en Eviden is boos over een loonsverhoging van 1,75 procent per 1 juli. Met dat bod kwam de gezamenlijke directie van eigenaar Atos Nederland op de proppen. Volgens veel werknemers is het ‘schamele’ voorstel als inflatiecorrectie niet serieus te nemen. Vakbond FNV praat aanstaande maandag met de directie over het eenzijdig genomen besluit.

De directie stuurde latest een transient naar de medewerkers waarin zij het loonbod bekend maakte. Dit zou in overleg zijn gegaan met de centrale ondernemingsraad (cor) maar die bleek naderhand niet te hebben ingestemd met de salarisaanpassing. Het eenzijdige besluit tot een loonsverhoging van 1,75 procent komt na een zogeheten Pay Assessment Circle, waarbij de jaarlijkse loonronde wordt gebaseerd op het finances dat voor elk land wordt vastgesteld aan de hand van de actuele en de te verwachten financiële resultaten van dat jaar.

Atos heeft zijn activiteiten gesplitst in Eviden (digitalisering, cloud computing, cybersecurity en large information) en Techfoundations (het infrastructuur- en werkplekbeheer en outsourcing). Die splitsing betaalt zich nog niet uit, aldus de directie in de medewerkersbrief. Niet alleen de groepsresultaten voldoen nog niet aan de verwachtingen, ook zijn de geconsolideerde resultaten in Nederland niet goed genoeg om een hoger finances voor een loonsverhoging te ontvangen, meldt zij.

Gesprek

De directie heeft er voor gekozen het beschikbare finances gelijkmatig te verdelen over alle Atos-employees (behalve medewerkers die langdurig ziek zijn). Dat levert dit jaar een loonsverhoging van 1,75 procent op, wat in de transient door de directie wordt omschreven als ‘wellicht lager dan gehoopt’. Veel medewerkers vinden dit loonbod beneden alle peil gezien de hoge inflatie en het feit dan velen al tijden geen salarisverhoging hebben gehad. Zij wijzen er op dat in andere landen, zoals Groot-Brittannië en België, een inflatiecorrectie in de arbeidsovereenkomsten is vastgelegd.

Wat additional steekt is dat Atos over het jaar 2020 97 miljoen euro uitkeerde aan aandeelhouders, terwijl het concern in Nederland tot de high tien van coronasteun-ontvangers behoorde, met 22 miljoen euro aan loonsteun. 

Op verzoek van medewerkers heeft vakbond FNV een transient geschreven naar de directies van Atos (Techfoundations) en Eviden. Bestuurder Ger Klinkenberg is daarop uitgenodigd voor een gesprek aanstaande maandag. Vlak daarvoor heeft hij een bijeenkomst georganiseerd om de mening van zoveel mogelijk werknemers te polsen.

Inflatiecorrectie

In Nederland werken in 2.700 mensen bij Atos, van wie 1.550 bij Eviden en 1.150 bij Techfoundations. Het is al een tijdje onrustig bij de Nederlandse vestiging, kortgeleden nog vanwege nieuwe outsourcingsplannen. 

Overigens staat Atos niet alleen als het gaat om povere salarisverhogingen. Ook bij andere grote it-dienstverleners, waaronder IBM en CGI, zijn ontevreden geluiden te horen over ontoereikende inflatiecorrecties. Bij KPN, dat eind vorig jaar een cao voor 2023 sloot met de vakbonden, ligt dat anders. Daar kregen personeelsleden een eenmalige uitkering van vierhonderd euro netto en is er een loonstijging afgesproken van minimaal zes procent tot 8,4 procent (afhankelijk van de schaalindeling). Bij de cao ICK lag de stijging op zes procent, een proportion dat de FNV dan weer te laag vond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *