Philips deels in handen van ‘Fiat-familie’
Zorgtechbedrijf Philips komt voor vijftien procent in handen van investeringsmaatschappij Exor. Het van oorsprong Italiaanse bedrijf is eigendom van de familie van de voormalige baas van automerk Fiat, Giovanni Agnelli. Het gaat om een investering van 2,6 miljard euro.

Met de transactie wordt Exor de grootste aandeelhouder van Philips. Het bedrijf wil het belang uitbreiden naar twintig procent. Dat staat in de relatie-overeenkomst die Philips op zijn web site heeft gezet. De investeerder krijg een zetel in de raad van commissarissen, staat eveneens in die verklaring.

Exor heeft sinds 2016 een hoofdvestiging in Amsterdam en verhuisde vorig jaar zijn beursnotering in Milaan naar Amsterdam. Het bedrijf achter de ondernemersfamilie stak eerder geld in het Italiaanse zorgtechbedrijf Lifenet dat ziekenhuisinformatiesystemen ontwikkelt. Ook infectiebestrijder en maker van medicijnen tegen kanker Institut Mérieux is grotendeels eigendom van Exor. Daarnaast heeft het bedrijf financiële belangen in de autobranche zoals Peugeot- en Opel-eigenaar Stellantis en Ferrari. Ook heeft het aandelen in voetbalclub Juventus en zakenblad The Economist.

Herstel

Volgens Roy Jakobs, directeur van Philips previous de investering van Exor in de langetermijnvisie en toegenomen focus op gezondheidszorg van die investeerder. Volgens Feike Sijbesma, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips, onderstreept de investering het vertrouwen dat Exor heeft in de transformatie van Philips tot een technologiebedrijf voor de gezondheidszorg en ‘het groei- en waardepotentieel’ van die strategische keuze.

Het is binnen Philips overigens al een tijd onrustig, omdat et bedrijf miljarden opzij moest zetten voor claims in rechtszaken na defecten in apneu-apparaten. Ook ruziën de or en de directie over de sanering van de r&d-tak.

Mogelijk brengt een stabiel financieel fundament rust in de tent, redeneren aandeelhouders. Directeur Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters, meldde in het NOS Radio 1 Journaal ‘aangenaam verrast’ te zijn. ‘Aandeelhouders zullen blij zijn, need deze partij kan de rust bij Philips herstellen.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top