
Een in Canada opgegraven pluizige bol blijkt een 30.000 jaar oude eekhoorn te zijn. Onderzoekers denken dat het diertje tijdens zijn winterslaap is gestorven.
Een dierenarts in Yukon, het Canadese territorium waar de vondst werd gedaan, maakte een scan van de pluizige bol. Onderzoekers ontdekten zo dat het om een arctische grondeekhoorn ging. Deze eekhoornsoort bestaat nog steeds en is ook te vinden op de plek waar de bol is gevonden.
“Het is niet helemaal herkenbaar, totdat je de kleine poten en klauwen ziet. Dan zie je een kleine staart en daarna de oren”, zegt onderzoeksleider en paleontoloog Grant Zazula tegen het Canadese CBC News.
Goudzoekers groeven de bol met het eekhoornskelet in 2018 op. Zij brachten het naar een onderzoekscentrum in de buurt.
Eerder werden al soortgelijke pluizige bolletjes op dezelfde plek gevonden, maar daar zat niets in. Daarom deden onderzoekers lange tijd niets met deze bol.

Pluizige bol met eekhoorn opnieuw onderzocht
Onlangs bestudeerden onderzoekers de bol alsnog en vonden ze er tot hun verbazing een skelet in. De onderzoekers gingen ervan uit dat het skelet in slechte staat zou zijn. Na de scan bleek dat niet het geval.
“Het is verbazingwekkend om te bedenken dat dit diertje duizenden jaren geleden in het Yukon-territorium rondrende”, zegt Zazula.
De onderzoekers hebben de eekhoorn ‘Hester’ genoemd, naar de plaats waar het bolletje werd gevonden. Hester is binnenkort te zien in een museum in Yukon.