Portugese blamage toont belang van eerste succes FC Twente aan – Voetbal Worldwide


De overwinning van FC Twente op Hammarby IF was voor de UEFA-coëfficiëntenlijst nog niet veel waard, maar kan met terugwerkende kracht cruciaal blijken in de strijd om de vijfde plaats. Dat blijkt ook wel uit de eerste tik die Portugal te verwerken kreeg. 

Omdat punten in de voorrondes door twee worden gedeeld, sprokkelde Twente voor de coëfficiëntenlijst pas 0,3 punt bij elkaar voor de rating van Nederland dit seizoen door een keer te winnen en een keer gelijk te spelen tegen Hammarby. Inclusief de bonuspunten die Feyenoord krijgt voor de directe plaatsing voor de Champions League, bedraagt de seizoensscore op dit second 1,1.

De doelpunten die Sem Steijn nu maakte, kunnen later echter goed waard zijn. Kijk maar naar AZ, dat vorig jaar drie voorrondes overleefde in de Convention League en door het behalen van de halve finale uiteindelijk uitgroeide tot het coëfficiëntenkanon van afgelopen seizoen. Twente daarentegen werd uitgeschakeld door Fiorentina in de play-offs en kon nauwelijks iets bijdragen.

Aangezien de rating voor de relaxation van het seizoen wel door vijf wordt gedeeld (het aantal deelnemers waarmee Nederland actief is), zou het voor de kansen op de vijfde plek een geweldige opsteker zijn als Twente nu wel doorstoot tot het hoofdtoernooi van de Convention League. Dan zijn er zoals vorig seizoen mogelijk niet vier, maar vijf groups die punten kunnen sprokkelen.

Op dit second zijn pas drie groups zeker van Europees voetbal tot de winterstop: het al voor de Champions League geplaatste Feyenoord, PSV (voorronde Champions League, sowieso Europa League) en Ajax (voorronde Europa League, sowieso Convention League). Als AZ en Twente zich daarbij voegen in de Convention League, kan het opnieuw een mooi jaar worden.

Portugal
Dat het ook al vroeg mis kan gaan, bewees Vitória Guimarães. De Portugezen verloren donderdagavond in de tweede voorronde van de Convention League na penalty’s van NK Celje. De blamage tegen de Slovenen achtervolgt Portugal de relaxation van het Europese seizoen, omdat het nu al een ploeg minder heeft om punten te scoren voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven