Prof. Lineke Sneller als commissaris naar ruziënd EY
Prof. dr. Lineke Sneller RC treedt als lid toe tot de raad van commissarissen van accountants- en adviesorganisatie EY in Nederland; een opmerkelijke stap gelet op de hoog opgelopen conflicten tussen (it)consultants en accountants bij EY. Ze is sinds 2011 als hoogleraar Bestuurlijke Informatievoorziening verbonden aan Nyenrode.

Lineke Sneller behaalde aan de Erasmus Universiteit een grasp in econometrie en is post-master registercontroller. Zij promoveerde op Nyenrode in 2010 aan de hand van het proefschrift ‘Does ERP add Firm Worth’. Sneller maakt deel uit van het Nyenrode College Expertisecentrum Accounting, Auditing & Management.

Kort nadat haar benoeming bekend werd gemaakt, haalde een andere accountancy-hoogleraar van Nyenrode, Marcel Pheijffer, vernietigend uit naar EY. Hij laakt in het Financieele Dagblad de hoog opgelopen ruzie om geld bij EY tussen accountants en (it)consultants. Beide beroepsgroepen wilden scheiden maar kregen een battle over de boedel en de positie van de belastingadviseurs waardoor de splitsing mislukte. In een column spreekt Pheijffer van een ordinaire geldkwestie.

Bij deze boedeltwist heeft EY volgens hem de maatschappelijke belangen niet meegewogen. Alles draaide bij de splitsing om geld. De consultants wilden van de accountants af omdat ze dan nog veel meer geld konden verdienen en sneller konden groeien, aldus Pheijffer. Die accountants vormden in de ogen van de consultants een blok aan hun been. Ook zagen ze de accountants als een groep collega’s die zorgden voor hogere compliancekosten en aansprakelijkheidsrisico’s. Pfeijffer vraagt zich af hoe geloofwaardig de bestuurders nog, intern en extern, kunnen zijn nu de splitsing vanwege de ruzie niet door kan gaan. Ze zitten gevangen in een verstandshuwelijk. Dat zijn doorgaans niet de beste huwelijken, aldus Pheijffer in zijn column. 

Zonder daarbij Lineke Sneller te noemen concludeert hij dat het een zware klus zal worden de boel bij elkaar te houden. Maar met Sneller haalt EY een ervaren commissaris binnen. In de afgelopen twintig  jaar heeft zij cio, bestuurs- en toezichthoudende functies bekleed, onder andere bij Achmea, Infomedics Holding, Van Wijnen, Stichting Berenschot Beheer, ProRail, UWV, Vodafone NL, Tele2, InterfaceFLOR Europe, Ortec en CCV.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven