Rabobank beperkt gebruik Google Bard en ChatGPT
Rabobank legt het gebruik van generatieve ai-tools zoals Google Bard en ChatGPT aan banden. Het is voorlopig voor medewerkers verboden om zonder toestemming die instruments te gebruiken op ict-apparatuur van de werkgever. Software program-ontwikkelaars en projectteams die toch met de instruments aan de slag willen, moeten een aanvraag doen en kunnen na akkoord in een beveiligde omgeving experimenteren met generatieve ai.

De directie van de financial institution besloot start dit jaar om op de rem te trappen nadat er binnen de financial institution volop met de nieuwe instruments werd geëxperimenteerd zonder dat daar duidelijke afspraken over waren gemaakt. Hoewel de directie naast de risico’s ook de mogelijkheden van ai en innovatie ziet, is vanuit het oogpunt op dataveiligheid besloten om die stap te zetten.

Chief innovation and expertise officer van Rabobank Bart Leurs zei eind juni in een interview met Management Scope: We zagen dat builders enthousiast gingen experimenteren met bijvoorbeeld ChatGPT en Google Bard, ook een ai-tool om code te genereren. Dat is natuurlijk gaaf omdat het tot mooie innovaties zal leiden. Maar als financial institution willen we niet dat er bepaalde code wordt gedeeld of dat information van klanten op platformen van Amerikaanse techbedrijven terechtkomen. Dat mogen we ook niet, onze klantgegevens zijn goed beschermd. Daarom magazine momenteel niemand vanaf bedrijfsapparaten met ChatGPT of Google Bard werken.’

Computable vroeg aan de financial institution wat de standing van de ban is. Inmiddels blijkt er dus een oplossing met een aanvraagprocedure en een beveiligde omgeving te zijn.

Risico’s

Ook brengt de financial institution de risico’s van generatieve ai in kaart, laat de woordvoerder weten. Er worden met leveranciers van verschillende instruments afspraken gemaakt over onder meer data-storage en data-input. Daarnaast worden bankmedewerkers bijgeschoold over het belang van information en dataveiligheid. Dat geldt specifiek voor generatieve ai. De financial institution heeft een eigen information en analytics-academie opgericht. Daar krijgt personeel trainingen en workshops aangeboden op foundation van hun rol binnen de organisatie.

Rabobank is niet de enige die het gebruik van generatieve ai aan banden legt. Eerder meldde de Amerikaanse financial institution JP Morgan het gebruik door medewerkers te beperken.

Bij Rabobank speelt in het kader van de ai-experimenten ook mee dat de financial institution werkt aan een World Information Platform. Dat is een centrale plek waar medewerkers information kunnen vinden en uploaden  Een zogenoemde ‘a single supply of reality’. ‘Dit platform is al in gebruik en groeit steeds verder in functionaliteiten’, deelt de financial institution.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top