Rabobank en Surepay verbeteren iban-naam-check
Rabobank voert de controle op bankrekeningnummers uit andere EU-lidstaten op en gaat further risico-indicatoren inzetten om frauduleuze activiteiten tegen te gaan. Hiertoe intensiveert de financial institution de bestaande samenwerking met het Utrechtse Surepay, leverancier van een veelgebruikt systeem om iban-nummers en tenaamstelling te checken.

Rabobank en Surepay werken al langere tijd samen om ernaar te streven dat bij overboekingen het gebruikte iban-rekeningnummer overeenkomt met de naam van de begunstigde. Ibans bestaan uit achttien tekens en een foute invoer kan ertoe leiden dat je geld overmaakt naar een onbekende. Daarnaast kunnen criminelen zich voordoen als een bekende, terwijl ze een frauduleus iban-nummer gebruiken. Sinds enkele jaren bieden Nederlandse banken een controle op de combinatie iban en naam.

Het is de derde uitbreiding die Rabobank met Surepay uitvoert op het zogeheten IBAN-Naam Test-systeem. De uitbreiding is bedoeld om een further controlelaag toe te voegen. Zo is de datadekking voor de controle van ibans uit andere EU-landen verbeterd. Tot dusver konden alleen Franse en Italiaanse rekeningnummers worden gecontroleerd op de tenaamstelling. Bovendien werd in augustus de zogeheten Fraud Danger Indicator aan de Rabobank-dienstverlening toegevoegd. Het technische side van deze uitbreiding zou weinig impression op bestaande processen hebben, doordat het voortbouwt op bestaande api-integratie.

False positives

De Fraud Danger Indicator biedt de financial institution further risico-indicatoren om frauduleuze activiteiten te detecteren en het aantal onterechte fraudemeldingen te verminderen. Sinds de invoering ervan is het aantal onterechte fraudemeldingen (false positives) vital afgenomen, aldus Tertia Wiedenhof die zich bij Rabobank bezighoudt met externe fraudedetectie. Hierdoor zouden de fraudeanalisten zich meer kunnen richten op de echte fraudezaken.

Volgens de twee companions loopt Rabobank qua iban-controle voorop in de Europese bankenwereld. In veel lidstaten verkeert de test nog in de beginfase. Surepay is opgericht in 2016 en levert sinds 2017 de IBAN-Naam Test aan alle grote Nederlandse banken. Inmiddels biedt het bedrijf zijn diensten ook aan aan andere grote organisaties. Naast de iban-controle heeft het bedrijf een controletool voor btw-nummers, kvk-nummers en de leeftijd van bankrekeningnummers. Sinds 2020 leveren de Utrechters een vergelijkbare toepassingen aan banken in het Verenigd Koninkrijk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven