
De rechtbank Amsterdam veroordeelt Criteo voor het zonder toestemming plaatsen van trackingcookies bij een particuliere gebruiker die daarover naar de rechter stapte.
Criteo, een exploitant van reclametechnologie, kreeg vorige week te horen dat het moet stoppen met die praktijk. Het is in strijd met de AVG.
Het Franse bedrijf beriep zich nog op het feit dat zijn companions, web sites dus, verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming. De rechter is het daar niet mee eens. Criteo is zelf verwerkingsverantwoordelijke en moet expliciet kunnen aantonen dat het zelf toestemming van de klager heeft om diens persoonsgegevens te verwerken. Dat kan het niet.
De advocaten van de Criteo voeren verder aan: “Met het gevorderde algemene verbod op het plaatsten van cookies probeert [eiser] de facto om de enterprise van Criteo op losse schroeven te zetten.” Dat is overigens niet het doel van de eiser noch zijn eis.
Criteo is zich overigens sinds 2017 op het hoogste niveau al bewust van het financiële gevaar van zijn eigen zakelijke praktijken. In dat jaar voerde Apple het zogeheten Clever Monitoring Prevention in voor webbrowser Safari. De Fransen hielden daarop rekening met een omzetdaling van tien procent. Immers, ze konden minder consumenten tracken en targeten met profielgebaseerde reclame. Sindsdien proberen ze hun verdienmodel te kantelen naar minder privacygevoelige enterprise.
Het techbedrijf kende in 2020 per on-line winkelende consument ongeveer 120 profielvariabelen. Meer dan twee miljard internetgebruikers waren through dit systeem te benaderen met reclameboodschappen ‘op maat’.
In Frankrijk legde de Franse toezichthouder op de privateness CNIL Criteo een geldboete op van veertig miljoen euro. De onderneming kon ook toen niet aantonen dat het toestemming had om profieldata te verwerken van een groep on-line gebruikers.
Foto: Nathalie (cc)