Rechter veegt TikTok-verbod Amerikaanse staat Montana van tafel



NOS Nieuws

Een federale rechter heeft voorlopig een streep gezet door het TikTok-verbod dat de Amerikaanse staat Montana had ingesteld. Het zou per januari ingaan, maar volgens de rechter gaat Montana met het verbod te ver, onder meer vanwege de vrijheid van meningsuiting.

In veel Amerikaanse staten mogen overheidsfunctionarissen de socialemedia-app niet op hun mobiele telefoon zetten, maar in Montana zou het verbod veel verder gaan. Diegenen “die het mogelijk maken” om de app te downloaden of te gebruiken – bijvoorbeeld appwinkels – zouden een boete van 10.000 greenback per dag kunnen krijgen. Die boete zou overigens niet gelden voor gebruikers.

Gouverneur Greg Gianforte van Montana verdedigt de moist met het argument dat met een verbod wordt voorkomen dat gevoelige information van Amerikanen in handen vallen van China; TikToks moederbedrijf is ByteDance, een Chinees bedrijf. Ook wordt gevreesd dat China de app gebruikt om propaganda te verspreiden.

Een vijftal mensen, zogeheten content material creators, had het verbod aangevochten, internet als TikTok zelf. De content material creators verdienen hun geld met de app, bijvoorbeeld door op het platform hun bedrijf te promoten of by way of grappige filmpjes.

De juridische strijd is hiermee nog niet beslecht. Het gaat om een tussenvonnis, partijen kunnen nog nieuwe informatie aanvoeren. De staat Montana liet weten er alle vertrouwen in te hebben de rechter alsnog te kunnen overtuigen en te voorkomen dat “information van Montanans in handen vallen van de Chinese language Communistische Partij”.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven