Recordaantal organisaties neemt deel aan cybercrisisoefening OZON 2023Op 23 en 24 maart 2023 hebben 72 organisaties en ruim 2.000 mensen in onderwijs en onderzoek meegedaan aan de cybercrisisoefening OZON 2023 van SURF. Cyberdreigingen nemen wereldwijd toe, zo ook voor onderwijs en onderzoek. Het is één van de weinige sectoren die sinds 2016 over de volle breedte cybersimulaties doet om vaardig te leren reageren op realistische cybercrises.

De tweejaarlijkse oefening bestaat dit keer uit een insider threat-scenario waarbij medewerkers uit de eigen organisatie ook voor een criminele partij werken. Eerdere edities van OZON bevatten situation’s met ransomware, moral hackers en een statelijke actor.

Op donderdag 23 maart startte de crisisoefening om 9.30 uur. Van elke deelnemende organisatie was een paar mensen op de hoogte, de meeste medewerkers wisten van niets. Het centrale situation is door SURF vormgegeven, en instellingen konden hier op variëren om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de eigen oefendoelen. Gedurende de dag nam de druk op de deelnemers steeds verder toe. Op vrijdag 24 maart werden de criminele medewerkers ontmaskerd, bouwde de disaster af en was er ruimte voor reflectie. In de weken die volgen, evalueert SURF samen met deelnemers de oefening en verwerkt de opgedane ervaringen, leerpunten en suggestions in een rapport.

Fotograaf: Stijn Rademaker

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en monitoring cookies geaccepteerd te worden.

 

Onderwijs en onderzoek organiseert tweejaarlijkse cybercrisissimulatie
Op 23 en 24 maart 2023 hebben 72 organisaties en ruim 2.000 mensen in onderwijs en onderzoek meegedaan aan de cybercrisisoefening OZON 2023 van SURF. Cyberdreigingen nemen wereldwijd toe, zo ook voor onderw…

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven