
Zorgt iedere Nederlander in 2040 voor een naaste? Dat zou zomaar kunnen. Een recente Kamerbrief stelt dat 4,4 miljoen burgers een mantelzorgtaak of -verantwoordelijkheid hebben en dat aantal stijgt. De toenemende zorgvraag is de oorzaak. Vanwege de cocktail met personeelstekort en toenemende vergrijzing, bereiken we het kookpunt.
Zorginnovatie is broodnodig. Onderzoek van Gupta zegt dat technologie het probleem aanzienlijk kan terugdringen. Het stelt dat bestaande medische technologie, indien goed ingezet, ‘de potentie heeft om 110.000 zorgmedewerkers vrij te spelen.’
Zorgorganisaties reageren en proberen continu nieuwe technologie uit. Maar de wildgroei aan nieuwe snufjes resulteert in onzekerheid en soms zelfs weerstand bij zorgpersoneel. Elke nieuwe technologie komt vaak met een nieuwe (alarm-)app of platform en heeft meestal een aanpassing in het proces nodig. Zorgpersoneel ziet door de bomen het bos niet meer.
Eigen eiland
“Nieuwe technologie is een aanvulling op de werkdag, niet een aanvulling op de zorg”
Veel innovaties concentreren zich op de techniek. Zie je ergens anders een slimme digital camera of sensor werken, dan is dat vaak hetgeen je zelf ook in huis haalt. De vraag is of die technologie ook in jouw situatie of omgeving de geschikte oplossing is, die previous bij de cliënt en zijn of haar veranderende zorgvraag.
Het resultaat? De techniek functioneert alleen op z’n eigen eiland, wordt slechts deels benut of in het ergste geval belandt het in de kast. Wie weet nog waar een alarm kan ontstaan en hoe beheer je de instellingen? Need voor veel zorgverleners komt omgaan met nieuwe technologie boven op de relaxation van hun taken. En laat de werkdruk bij hen nu al zo hoog zijn.
Zo’n oplossing is vaak nog niet bewezen, waardoor bestaande processen niet veranderen. Nieuwe technologie is een aanvulling op de werkdag, niet een aanvulling op de zorg. Maar andersom kan ook: leuke innovatie, maar kan ik ook blijven werken zoals ik nu werk? Het is dan ook een veelvoorkomende vraag als een zorgorganisatie iets nieuws presenteert. Met title bij meer ervaren zorgpersoneel heerst de angst voor de digitale wereld en het onbekende.
Truc
De truc is om evenwicht te vinden tussen experimenteren met nieuwe technologie, en het bepalen van de behoefte bij cliënten en personeel. Zorgorganisaties doen er goed aan om een stap terug te doen en stil te staan bij vragen als: welke organisatie wil ik zijn, wat is onze populatie en welke technologie previous daar het beste bij, en hoe zou technologie mijn zorgprocessen en zorgpersoneel moeten ondersteunen? Dan wordt de technologie direct relevanter voor het zorgpersoneel. En draagt het bij aan het verhogen van de zorgkwaliteit, het voorkomen van onnodige zorg en voorkomen van kritische situaties.
Adoptie maak je makkelijker als alle technologie te integreren is in één open platform. Hierbij houdt het zorgpersoneel overzicht van de situatie rondom een cliënt en de alarmprofielen. Juist door het samenbrengen van verschillende innovaties op één platform, wordt technologie ondersteunend aan het verbeteren van de zorg in plaats van belastend. Zonder dat het direct resulteert in een veelvoud aan nieuwe apps en alarmen.
Human elements
“Betrek het zorgpersoneel in een vroeg stadium en voorkom het terugvallen in oud gedrag”
Als je de juiste technologie hebt geselecteerd, is het tijd voor een succesvolle implementatie. En dat kan alleen door vanuit organisatorisch perspectief te kijken naar organisatie, beleid en protocol en de human elements. Betrek het zorgpersoneel in een vroeg stadium en voorkom het terugvallen in oud gedrag. Het organiseren van één kennismakingsessie is niet genoeg. Het is een proceed proces waarin evaluatie, begeleiding en finetuning onmisbaar is.
Kijk niet alleen naar eerdere ervaringen en de toegevoegde waarde, maar naar de mensen zelf. Richt je aandacht op degenen die opstaan voor impactvolle innovatie. Zij zijn de ambassadeur van de nieuwe aanpak en helpen collega’s op weg. De technologie is slechts figurant in dit verhaal.
(Auteur Ingo Tideman is head of options & advertising bij Ascom Nederland.)