Russische affaire nieuwe deuk in blazoen Invoice Gates
Invoice Gates’ escapades met vrouwen blijven de Microsoft-oprichter achtervolgen. De in 2008 veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein bij wie Gates jarenlang graag over de vloer kwam, blijkt de multimiljardair te hebben willen chanteren. Dat bericht de Amerikaanse zakenkrant The Wall Avenue Journal.

Jeffrey Epstein die in 2019 in de gevangenis zelfmoord pleegde na aanklachten van nieuwe seksmisdrijven, wist dat Gates een affaire had met een jonge Russische bridge-speelster. Een woordvoerster van Gates bevestigt deze chantage-poging, die echter zou zijn doodgebloed.

Gates had het genoegen Mila Antonova, een 25 jaar jongere Russin, tijdens het bridgen te ontmoeten. Ze speelden tegen elkaar met Gates als winnaar. Na tussen 2000 en 2005 in Rusland te hebben gestudeerd, probeerde Antonova rond 2013 een on-line platform voor bridgers op te zetten. Ze had voor BridgePlanet 500.000 greenback nodig.

Boris Nikolic, een vertrouweling van Gates en ‘wetenschappelijk adviseur’, introduceerde Mila bij zijn vriend Epstein om de financiering rond te breien. Zo blijkt uit documenten die de zakenkrant Wall Street Journal heeft ingezien. Epstein trok echter niet zijn portemonnee. Ze mocht wel in zijn appartement in New York slapen. Maar daar gebeurde niets, stelt de Russin. Nadat haar plan voor BridgePlanet was mislukt, wilde Mila software-programmeur worden. Epstein betaalde daarop ‘spontaan’ het boot camp waar ze code leerde schrijven. Mila zegt nog steeds niet te snappen waarom hij dat deed.

Escapades

Epstein was destijds druk doende een charitatief fonds ter grootte van vele miljarden {dollars} op te zetten. Deelnemers waaronder Gates werden gevraagd minimaal 100 miljoen greenback per persoon in te leggen. Uit documenten blijkt dat Epstein vele miljoenen aan commissies zou krijgen wanneer het fonds van de grond kwam. De wegens seks met minderjarige vrouwen veroordeelde zakenman zag dit undertaking ook als een manier zijn geschonden blazoen op te vijzelen, stelt The Wall Avenue Journal.

Het was hem er dan ook veel aan gelegen om Gates over de streep te trekken. Epstein schreef de financial institution JPMorgan met wie hij in dit undertaking samenwerkte, dat Gates door deelname in dit fonds allerlei interessante mensen kon ontmoeten. En – niet onbelangrijk – Gates liep zo niet het risico ‘zijn huwelijk op het spel te zetten dan wel medewerkers van de Invoice & Melinda Gates Basis tegen de schenen te trappen.’ Epstein legde niet uit wat hij daarmee bedoelt.

Maar Gates moest zich in die tijd al verdedigen tegen meerdere onthullingen over zijn omgang met vrouwen op het werk. Eind 2019 begon de raad van bestuur van Microsoft een intern onderzoek nadat een vrouwelijke softwareontwikkelaar een 20 jaar eerdere buitenechtelijke relatie met Gates had opgebiecht. Gates vertrok toen uit deze raad. Een woordvoerder van Gates bevestigde deze relatie, maar die zou ‘vriendschappelijk zijn geëindigd’.

Nobelprijs?

Volgens de New York Occasions had Gates er ook een handje van knappe werkneemsters voor een persoonlijk ‘hapje en drankje’ na het werk uit te nodigen. Niet alleen bij Microsoft maar ook later bij de Gates Basis zou de miljardair vaak avances hebben gemaakt. Maar Gates’ omgang met de toen al veroordeelde ‘intercourse offender’ Epstein wekte het meest verbazing. Voormalig echtgenote Melinda Gates, overigens ook een ex-werkneemster van Microsoft, zinspeelde in 2019 al op een scheiding van haar man vanwege diens omgang met Epstein. Ze vond Epstein een enorme engerd en twijfelde of Invoice alleen maar filantropische projecten met hem besprak.

De documenten die de Wall Avenue Journal inzag, geven ook een beeld hoe het er in dit soort kringen aan toe gaat. Epstein introduceerde Gates bij de voorzitter van het comité voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij had een van zijn naaste medewerkers wijsgemaakt dat hij Gates kon helpen een Nobelprijs te winnen voor zijn inspanningen op gebied van poliobestrijding. Een woordvoerster van Gates ontkent dat haar werkgever naar die prijs hengelde. Het gesprek was bedoeld om de veiligheidssituatie in Afghanistan te bespreken, stelt ze.

Aan de grote klok hangen

“Inmiddels vermoed ik dat het een wraakactie was tegen Invoice Gates”

Epstein ontmoette Gates meermalen, maar het lukte hem niet om geld los te peuteren. In 2017 nam hij met Gates contact op over de Russische bridge-speelster jaren nadat haar relatie met de Microsoft-oprichter tot een eind was gekomen. Kennelijk om Gates onder druk te zetten stuurde hij een mailtje met het dringende verzoek de kosten van Mila’s programmeer-opleiding te vergoeden.

Omdat de opleidingskosten voor een gefortuneerd man als Epstein ‘peanuts’ zijn, interpreteert de Wall Avenue Journal deze actie als een middel tot pressie. Volgens bronnen van de Amerikaanse zakenkrant was de toon van de mail alleszeggend. Epstein liet duidelijk doorschemeren wat hij allemaal wist van Gates en dat hij er niet voor terugdeinsde alles aan de grote klok te hangen. 

De woordvoerster van Gates laat weten dat hij niet door de knieën is gegaan en nooit iets aan Epstein heeft betaald. Vlak voordat Epstein in 2019 zelfmoord pleegde, benoemde hij eerder genoemde Boris Nikolic, een vertrouweling van Gates, tot plaatsvervangend executeur-testamentair. ‘Hij kon Invoice niet benoemen need dat zou er te dik bovenop liggen. Inmiddels vermoed ik dat het een wraakactie was tegen Invoice Gates,’ aldus de wetenschappelijke adviseur van de multi-miljardair. Vier jaar na de dood van Epstein blijven de veelvuldige contacten die Epstein had met de rijken en machtigen der aarde, mensen als Gates achtervolgen. Het geeft ook weer voeding aan allerlei complottheorieën.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top