Ruzie in Utrechtse raad om nieuwe parkeerapp
Het invoeren van een nieuwe parkeerapp in de gemeente Utrecht is een fiasco geworden. De app moet de vervanger worden van de huidige parkeerautomaten maar is moeilijk te installeren en gebruiksonvriendelijk. Bovendien moeten inwoners van de Domstad het parkeergeld van hun bezoek voorschieten. Wethouders Lot van Hooijdonk schuift de verantwoordelijkheid af op haar ambtenaren.

Al drie jaar geleden was duidelijk dat het oude parkeersysteem met een kortingscode die ingetoetst moest worden op de betaalpaal, zou verdwijnen. De leverancier Centric gaf aan te stoppen met het ondersteunen van de huidige versie van het systeem Key2Parkeren na het einde van het contract. De gemeente Utrecht besloot daarop dat het tijd werd voor de invoering van een betaalapp, iets wat bij andere gemeenten ook al is gebeurd. Na een lange aanbesteding werd gekozen voor een oplossing van ARS Visitors & Transport Know-how (contractwaarde ruim1 miljoen euro voor acht jaar). Alleen, de invoering ervan is een klassiek geval van een ict-project waar te weinig over het gebruik is nagedacht en dat te technisch is aangestuurd.

Zo was het gebruik van de app veel te ingewikkeld voor ouderen en laaggeletterden en moesten bewoners ineens betalen voor hun bezoek en niet andersom zoals eerst. ‘Ouderen zullen minder bezoek ontvangen’, klonk het. Seniorenburgemeester Connie Huiding stelde dat ‘de gemeente niet weet wat ze veel mensen aandoen’, schreef het AD

Geen sorry

Volgens de gemeente biedt het nieuwe systeem Mijn Parkeeractie op termijn voordelen, zoals dat er op straat minder parkeerautomaten nodig zijn en dat bewoners en hun bezoek niet meer naar de automaat hoeven te lopen om het parkeergeld te betalen. Zij kunnen vanuit huis direct het kenteken aan- en afmelden. Daarnaast biedt de gemeente hulp aan bij het gebruik van de app, onder andere door handleidingen, instructiefilmpjes, informatiepunten en inloopavonden aan te bieden..

Ook worden er alternatieven geboden voor bewoners die de webapp niet willen of kunnen gebruiken. ‘Je kunt een ander machtigen, als je geen internetbankieren hebt dan kun je naar het stadskantoor toe en daar het saldo laten opwaarderen. Ook zijn er verschillende servicepunten waar mensen terecht kunnen voor vragen: de bibliotheek, het stadskantoor en wijkbureaus bijvoorbeeld’, zei de gemeente in een reactie tegen de regionale omroep RTV Utrecht.

Desalniettemin was er tijdens een gemeenteraadsvergadering deze week veel onvrede te horen, met title over GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk die geen excuses wil maken voor het fiasco. Volgens de verantwoordelijk wethouder kreeg zij pas laat in het proces door wat de gevolgen eigenlijk zijn van de nieuwe parkeerapp. Ze zou dus niet goed en te laat geïnformeerd zijn door haar ambtenaren, aldus de lokale online-nieuwsdienst Duic. De gemeente denkt intussen na over het verbeteren van de parkeerapp.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven