Sam Altman keert terug bij OpenAI
Hij is terug! Sam Altman, de hogepriester van ai, keert als ceo terug bij OpenAI. Ruim vier dagen nadat hij bij het toonaangevende ChatGPT-bedrijf was ontslagen, magazine Altman weer plaats nemen achter de stuurknuppel. Tevens wordt de toezichthoudende board, een soort raad van commissarissen, vernieuwd.

OpenAI kondigde enkele uren geleden aan ‘het in principe eens te zijn geworden met Altman over een terugkeer’. De nadere voorwaarden worden nu uitgewerkt. Microsoft, die Altman meteen na zijn uitzetting in dienst had genomen, heeft het nakijken. De softwaregigant leek in één klap het hele personeelsbestand van OpenAI te kunnen overnemen, nadat 720 van de 770 medewerkers hadden gedreigd hun supervisor te volgen. Dat zou het einde van het bedrijf hebben betekend dat de afgelopen twaalf maanden centraal stond in de ai-hype.

De eis van het personeel dat de board opkrast, is grotendeels ingewilligd. Bret Taylor, ex-cto van Fb/Meta en co-ceo van Salesforce, wordt voorzitter van deze raad. Ook de Democraat Larry Summers, destijds minister van Financiën onder president Clinton, gaat toezicht houden. De twee dames uit de academische wereld die Altman weg stuurden, vertrekken uit de board. Maar Adam D’Angelo, ceo bij de vraag-en-antwoordsite Quora, blijft zitten. Verder valt op dat Altman en zijn vriend Greg Brockman die loyaal aan hem bleef, niet in de board terugkeren, zoals voorheen het geval was.

Bovendien zijn de board en kamp-Altman overeengekomen dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar het ontslag van Altman vorige week vrijdag en de turbulente gebeurtenissen in de dagen erna. In die periode versleet OpenAI drie ceo’s. Na het ontslag van Altman werd de uit Albanië afkomstige Mira Murati als zijn vervanger aangesteld. Twee dagen later nam Emmett Shear, de voormalige topman van streaming-videosite Twitch, de leiding over. Maar deze raakte geïrriteerd omdat de board weigerde te zeggen waarom Altman was ontslagen. En nu treedt Altman in zijn plaats, waarmee de rust bij OpenAI moet terugkeren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven