Saoedi-Arabië shopt massaal ai-chips | Computable.nl
Wil je als land een beetje meetellen in de wereld, dan moeten in je voetbalcompetitie de beste spelers ter wereld spelen. En je dient natuurlijk de beste artificiële intelligentie (ai) te hebben.

Saoedi-Arabië heeft het allemaal. De Braziliaanse topvoetballer Neymar verruilde deze week Paris Saint Germain voor El Hillal. Salaris: 160 miljoen euro. Ook op gebied van golf, tennis en autosport wil de oliestaat leidend worden. En vandaag maakte de Monetary Occasions bekend dat de Saoedi’s ten minste drieduizend Nvidia H100-chips hebben ingeslagen alsof het zoete broodjes zijn. Zo’n chip kost veertig duizend greenback, het neusje van de zalm dat je op pole place brengt in de wereldwijde ai-wapenwedloop.

Behalve de beste gpu-hardware hebben landen met ai-ambities nog algoritmes nodig voor machine leren en heel veel knowledge van hoge kwaliteit. Van al die drie elementen van een fashionable ai-systeem heeft de regering in Riaad zich verzekerd.

Chinese language onderzoekers die om geopolitieke redenen niet meer tot de Verenigde Staten worden toegelaten, werken bij het ‘Saoedische TNO’ aan een eigen versie van een geavanceerd giant language mannequin. Deze software program moet de foundation vormen voor generatieve ai naar voorbeeld van GPT-4 dat ChatGPT aandrijft. Ook de derde pijler, de beschikbaarheid van massa’s knowledge, staat als een huis.

Terwijl Europa praat over soevereiniteit op gebied van ai, zijn de Arabieren al volop in actie. Need ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich verzekerd van toegang tot duizenden Nvidia-chips, aldus de Monetary Occasions. Abu Dhabi heeft al een eigen opensource-llm ontwikkeld onder de naam Falcon. De Britse zakenman citeert een llm-expert die zegt zeer onder de indruk te zijn.

Technisch zijn de vooruitzichten goed. Met dezelfde chips waarop OpenAI zijn GPT3-model heeft getraind, bouwen de Saoedi’s een eigen supercomputer Shaheen III die dit jaar al klaar moet zijn. Dit rekenmonster draait op zevenhonderd Grace Hoppers, Nvidia’s superchips die speciaal zijn ontwikkeld voor de meest geavanceerde ai-toepassingen.

Golfstaten

Saoedi-Arabië en de Golfstaten proberen ook by way of hun investeringsfondsen die tot de grootste ter wereld behoren, kennis van ai te verwerven. Ze hebben al een aantal ai-startups financieringen en toegang tot knowledge aangeboden in ruil voor toegang tot code en experience op gebied van grote taalmodellen.  

Het draaiende houden van al deze ai-systemen kost veel energie, aar daar zitten de sjeiks niet zo mee. Ook voor ethische vraagstukken, ai-discriminatie en veiligheid denken ze een ‘eigen’ oplossing te hebben.

Een tijdje geleden werd nog lacherig gedaan over de menselijke robotic Sophia die van Saoedi-Arabië een paspoort heeft gekregen. En over voetballers die naar het Arabisch schiereiland gingen, werd gezegd dat ze in de zandbak gingen spelen. Maar de Saoedi’s weten hun ambities wel in daden om te zetten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top