Schokgolven gemeten van twee zwarte gaten die ver in de ruimte op elkaar botsen | WetenschapWetenschappers hebben schokgolven gemeten van twee zwarte gaten die op grote afstand van de aarde op elkaar aan het botsen zijn. Het zou de eerste keer kunnen worden dat de mens getuige is van de geboorte van een nieuw zwart gat.

De zwarte gaten vormen elk het centrum van een sterrenstelsel. De twee stelsels worden als gevolg van de botsing tussen de zwarte gaten samengeperst.

De botsing en samensmelting gaan gepaard met enorme schokgolven. Die zijn zo sterk, dat ze ruimte en zelfs tijd kunnen vervormen. Ze worden ook wel zwaartekrachtgolven genoemd.

Ruimteorganisatie EPTA was een van de organisaties die de schokgolven opving. Volgens directeur Michael Kramer heeft de ontdekking mogelijk een enorme verandering tot gevolg hoe de mens over de ruimte denkt.

“Het kan ons vertellen of Einsteins relativiteitstheorie fout is. Het kan ons meer vertellen over donkere materie en donkere energie, waar het grootste gedeelte van het universum uit bestaat. Het kan ons begrip van natuurkunde volledig op zijn kop zetten”, zegt Kramer tegen BBC News.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top