
Van krekels en zee-egels tot dolfijnen en bonobo’s: wetenschappers hebben bij vele soorten seksueel gedrag geobserveerd tussen dieren van hetzelfde geslacht. Van meer dan vijftienhonderd diersoorten was al bekend dat seksueel contact tussen dieren van hetzelfde geslacht plaatsvindt.
In tegenstelling tot eerder onderzoek denken deze wetenschappers dat dat niet altijd zo is geweest. Volgens hen is dit gedrag geëvolueerd om conflicten te verminderen. Die ontwikkeling is te zien vanaf het second dat duizenden zoogdiersoorten in sociale groepen begonnen te leven.
Hoewel het gedrag niet voor nakomelingen zorgt, zijn er wel voordelen. Een voorbeeld is het verzachten en oplossen van conflicten. “Het kan bijdragen aan het opbouwen en onderhouden van positieve sociale relaties”, zegt een bioloog van een Spaans onderzoeksinstituut.
Ontvang meldingen bij dierennieuws
Zowel mannetjes als vrouwtjes vertonen homoseksueel gedrag
Voor dit onderzoek hebben wetenschappers bijna 6.650 levende zoogdiersoorten bestudeerd. Zo’n 4 procent daarvan vertoonden een vorm van seksueel gedrag met een soortgenoot van hetzelfde geslacht. Daarbij gaat het om langdurige relaties, liefkozen en seksuele handelingen.
Bij de meeste diersoorten, zoals cheeta’s en witstaartherten, hebben zowel vrouwen als mannen seks met dieren van hetzelfde geslacht.
Uit stamboomonderzoek blijkt dat er steeds steeds meer homoseksueel gedrag plaatsvindt sinds diersoorten zijn afgesplitst.
Zo zijn apen bijvoorbeeld ongeveer 25 miljoen jaar geleden afgesplitst van andere primaten. Sindsdien hebben ze een veel hoger share seksueel gedrag met hetzelfde geslacht ontwikkeld dan soorten op oudere takken van de primatenstamboom, zoals lemuren.

Geen verklaring voor menselijk seksueel gedrag
De wetenschappers benadrukken dat dit onderzoek geen volledige verklaring biedt voor homoseksueel gedrag. Er zijn meerdere redenen waarom dieren dit gedrag vertonen.
De bevindingen zeggen niets over seksuele geaardheid bij mensen. “Dierlijk gedrag verschilt enorm van dat van mensen”, stellen de onderzoekers, “en kan dus ook geen verklaring bieden voor menselijke seksueel gedrag.”