SIDN stopt investering en doorontwikkeling Yivi
Stichting Web Domeinregistratie Nederland (SIDN) staakt de doorontwikkeling van Yivi. De privacywallet die voorheen Irma heette, komt weer in handen van stichting Privateness by Design, die de dienst oorspronkelijk ontwikkelde. SIDN wil de benodigde additional investeringen niet langer alleen dragen, meldt SIDN-directeur Roelof Meijer.

Irma en dus Yivi zijn gebouwd volgens de principes decentraal, opensource en privacyvriendelijk. Met decentraal wordt bedoeld dat de persoonsgegevens die een gebruiker in zijn Yivi-app zet, nergens centraal in een database terechtkomen. Het eID-systeem is het geesteskind van Bert Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van stichting Privacy by Design.

SIDN nam in 2018 het technisch beheer en in 2019 de doorontwikkeling van de Irma-app over van deze stichting. In maart 2023 kreeg de toepassing zijn huidige naam Yivi, samen met een nieuwe web site en app. De organisatie deed pilots in verschillende sectoren om het nut aan te tonen voor gebruikers en organisaties. Met de investering door SIDN is de infrastructuur achter de pockets toegankelijker gemaakt en aangepast aan moderne internetstandaarden.

Onduidelijkheid

Inmiddels gebruiken meer dan honderdduizend mensen Yivi, waarmee het naar eigen zeggen het meest gebruikte privacyvriendelijke eID-middel van Nederland is. Toch groeide het aantal gebruikers minder snel dan verwacht, bekent SIDN-directeur Meijer. ‘Vooral de blijvende onduidelijkheid over de eisen die de overheid stelt aan eID-oplossingen (Moist Digitale Overheid), zorgde dat organisaties terughoudend waren om met Yivi aan de slag te gaan.’

Volgens Meijer vraagt de volgende fase van Yivi om additional investeringen die SIDN niet meer alleen kan en wil dragen. Een zoektocht naar mede-investeerders leverde te weinig op, waarna Meijer besloot de privacywallet weer over te dragen aan Privateness by Design. Volgens stichtingvoorzitter Jacobs heeft SIDN Yivi volwassen gemaakt en wordt er voortgebouwd aan nieuwe eID-toepassingen. Beide partijen waarborgen de continuïteit van Yivi tot 31 maart 2024.

Dat SIDN Irma destijds overnam, had te maken met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van SIDN om het .nl-domein veilig te houden en bij te dragen aan de toekomst van het web. De bevordering van veilige inlogoplossingen en digitale identiteiten met behulp van een privacywallet zoals Irma, sloot aan bij deze visie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven