Slimme badmuts helpt bij behandeling van herseninfarct | WetenschapZorgverleners kunnen met een slimme badmuts sneller de ernst van een herseninfarct bepalen, meldt het Amsterdam UMC op foundation van eigen onderzoek. Snel ingrijpen is cruciaal bij de behandeling van een verstopt bloedvat in de hersenen.

De slimme badmuts bevat allemaal elektroden. Daarmee kan al in de ambulance een hersenfilmpje (eeg) gemaakt worden. Zo’n eeg laat zien of er sprake is van een herseninfarct en hoe groot de verstopte ader is.

Voor de vervolgstappen is dat belangrijke informatie. Als een kleine ader verstopt is, worden bloedverdunners voorgeschreven. Is het verstopte bloedvat groot? Dan moet de verstopping operatief worden verwijderd.

Dat de badmuts al in de ambulance goede resultaten geeft, is volgens de uitvinder goed nieuws. Een juiste diagnose in de ambulance scheelt namelijk kostbare tijd.

Hoe eerder een herseninfarct wordt behandeld, hoe kleiner de kans op nare gevolgen. Zo kan iemand door een beroerte invalide raken of zelfs overlijden.

De badmuts is tussen 2018 en 2022 in twaalf ambulances getest. Er zijn filmpjes gemaakt van ongeveer vierhonderd patiƫnten.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven