Spoelstra Spreekt: Betrouwbare bron | Computable.nl
Er wordt weleens naar mij geluisterd. Niet altijd natuurlijk, en zeker niet thuis, maar soms wel. Google gaat voortaan zijn bronnen bij ai-gegenereerde antwoorden zetten. En dit is natuurlijk tremendous. Need je kunt wel iets beweren maar de bron is wel belangrijk. Bij medisch advies wil je toch wel graag dat er een dokter antwoord geeft en niet één of ander kruidenvrouwtje uit Sappemeer.

Dus ja, een betrouwbare bron is heel belangrijk. Op television trouwens niet. In ieder geval niet in talkshows. Daar is het belangrijker hoe je je mening verwoord dan wat de inhoud van je boodschap is. Het is daar geen enkel probleem dat moeilijke politieke onderwerpen worden besproken door een ketting rokende linksback van FC Veendam. En vervolgens stemmen we massaal op de Burger Burger King Beweging.

Duidelijk herkenbaar

Bij de jeugd is het misschien nog wel erger. TikTok is voor veel jeugd de belangrijkste bron van informatie. De politieke partij Volt wil de leeftijdsgrens voor het stemmen terugbrengen naar zestien jaar. Ik zou zeggen, kijk even op TikTok en je weet wat je krijgt. Dus ja, ik juich het toe dat Google voortaan bij de resultaten van ai-gegenereerde antwoorden erbij zet wat de bron is.

Nu weet ik ook wel dat Google dit niet heeft gedaan omdat een columnist van Computable en voormalige linkshalf van de VV Buitenpost dit wil. Google doet dit natuurlijk omdat ze dan weer additional reclame-inkomsten kunnen generen. Need dit is wat ze gaan doen. Ze beginnen met neutrale verwijzingen. Vervolgens komt er onderin, heel duidelijk herkenbaar, ook een reclame-uiting. En op het laatst staat het stuk vol met commerciële verwijzingen waarvan niet duidelijk is dat ze gesponsord zijn. Kijk naar de eerste zoekpagina van Google en je weet waar het naar toe gaat.

Belasting betalen

Dus ja, dit is een goede eerste stap van Google. Maar laten ze het mooi bij deze eerste stap houden. Tenzij de volgende stap is om ook een keer belasting te betalen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top