Spoelstra Spreekt: Blij | Computable.nl
Ik heb weer gestemd vanochtend. Met het rode potlood uiteraard. En hoewel ik me daar al een paar keer druk over heb ik gemaakt, zelfs in Gambia stemmen ze by way of de pc, dacht ik dit keer, waarom ook niet? Waarom moet alles geautomatiseerd worden? Het werkt nu toch ook? Het gaat eerlijk. De kans op datalekken is miniem en we hebben de volgende ochtend al de uitslag.

Je moet alleen veel vrijwilligers vinden die in een gymzaaltje met landbouwplastic op de vloer achter een tafeltje willen zitten om de stembiljetten uit te delen. En die zijn er gelukkig genoeg. En ze zien er altijd zo blij uit. Ik heb nog nooit een chagrijnig persoon achter het tafeltje van het stembureau gezien. Ze kijken je altijd aan met een gezicht van ‘wat leuk dat je je stem uit komt brengen’. Ik durf te wedden dat ze van binnen een sprongetje hebben gemaakt bij het openen van het lunchpakket toen ze zagen dat er, naast de bammetjes, de appel en het pakje melk, ook een mini-Marsje in zat.

Zaterdagbijlage

Er heeft ook iemand heel trots drie stemhokjes in elkaar getimmerd. De gleuf van de container waar de stembiljetten in moeten heeft hij ook weer iets breder gemaakt, need er doen dit keer zoveel partijen mee dat het stembiljet inmiddels lijkt op de zaterdagbijlage van de Volkskrant. Na de tijd wordt de container netjes geleegd, gecontroleerd of er geen mensen zijn die zowel op Van Hage als op Baudet hebben gestemd, deze leg je even aside, en het tellen kan beginnen.

Waarom zou je dit automatiseren? Zodat je een paar uur eerder de uitslag hebt? Wat is hier het voordeel van? Ze gaan echt niet een paar uur eerder formeren. Sterker nog, waarschijnlijk gaat Wilders meedoen in de formatie, dus iedereen probeert dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Stemcomputer

En daarbij, met een stemcomputer heb je programmeurs, testers, consultants, projectleiders, beheerders en nog meer consultants nodig. En niemand van deze mensen kijkt zo blij als die mensen achter de tafels van het stembureau.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven