Spoelstra Spreekt: Je weet het zelf
Steeds vaker komt er nepnieuws in de media. Tenminste, dat denken we, need wie zegt dat het nieuws over nepnieuws echt is? Misschien bedenken ze dat ook wel. Maar de middelen om nepnieuws te maken worden natuurlijk ook steeds geavanceerder. Met identify nu met ai kan in elk willekeurig rijtjeshuis nepnieuws worden gemaakt, iets dat moeilijk is te onderscheiden van echt.

Het nepnieuws lijkt tegenwoordig zo echt dat alleen de verspreider ervan weet dat het niet echt is. Het is hetzelfde met nepplanten. Die lijken ook steeds echter. En alhoewel ik totaal geen groene vingers heb, als ik planten koop dan hangen ze al slap bij de voordeur, dan wil ik nog steeds geen nepplanten.

Nederlaag

Nepplanten kunnen wel echt lijken, toch weet je dat ze nep zijn. Elke keer als je naar die planten kijkt dan denk je niet dat het mooie groene planten zijn. Nee, je denkt alleen maar dat ze nep zijn en dat dit jammer is.

Het is ook zo’n nederlaag als andere mensen erachter komen. Zodra je het de visite hebt verteld, drinken ze hun kopje koffie op en zeggen ze dat ze maar weer eens moesten gaan. Als ze bij de motorclub merken dat jouw lerenjasje nep, is dan magazine je ook alleen nog in het bakje van de zijspan zitten.

Ongeloofwaardig

Als je nepmiddelen inzet dan weet je zelf dat je het niet redt met echte middelen. En daarom vind ik nepnieuws ook zo verwerpelijk. Het wordt eigenlijk nooit op een positieve manier gebruikt. Het wordt vaak ingezet in conflicten waar beide partijen niet schuwen om middelen te gebruiken die onder de gordel zijn. Waarom zijn er bijvoorbeeld geen filmpjes in omloop waar je Israëliërs en Palestijnen ziet die begrip voor elkaars situatie hebben en waarin je ze vredig met elkaar ziet leven? Of gaat ai dan ook zeggen: ‘ja, dit is te ongeloofwaardig. Dit lukt zelfs mij niet.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven